Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Što smo slušali 1995.?

1995. godina
Foto: Siniša Hančić/PIXSELL
PR
Autor
PR članak
08.12.2015.
u 08:15

Na Euroviziji nas je zastupala pjesma “Nostalgija”

Govoreći o dalekoj 1995. godini, najbolje ćemo je se prisjetiti kroz glazbu. Neki tadašnji hitovi još su u uhu starije generacije, a neki su zaista bili hitovi za jedno ljeto. Svijet je poludio za hitom repera Coolija “Gangsta’s paradise“.

Slušala se i Janet Jackson, Alanis Morissette, britanski bendovi Oasis i Blur, a Robbie Williams započeo je samostalnu karijeru. U to vrijeme zvijezde Oliver Dragojević, Josipa Lisac, Gibonni, Tony Cetinski, Maja Blagdan, Neno Belan, Doris Dragović, Minea, Sandi Cenov, Nina Badrić i mnoge druge palile su i žarile domaćom glazbenom scenom. Porina za najbolju izvedbu osvojili su Oliver za pjesmu “Neka nova svitanja“ te Josipa za pjesmu “Po prvi put“. Vrlo je popularna i grupa Magazin, tada još s pjevačicom Danijelom Martinović. Magazin “ojačan“ glasom operne pjevačice Lidije Horvat-Dunjko pobijedio je na Dori s pjesmom “Nostalgija“, a na Euroviziji u Dublinu osvojio je šesto mjesto.

Bila je to odlična godina i za bend Psihomodo pop, koji je izdao album “Unpljugd“ te za Parni valjak, koji je osvojio Porina za album godine “Buđenje“. Iako je bio nominiran u više kategorija, Alen Vitasović uspio je dobiti samo Porina za debitanta godine.

Mlade je opčinila dance i techno glazba, a slušao se Dino Dvornik s hitom “Afrika”, kultna grupa E.T. (te su godine osvojili Porina za hit godine “Da ti nisam bila dovoljna“), ali i danas zaboravljene zvijezde poput Kasandre ili Anamarije Đumbrek. Čak je i jedna emisija tada popularne “Latinice“ voditelja Denisa Latina za temu imala dance, tehno, rap i elektroničku glazbu, a ostala je upamćena prijateljska prepirka Dina Dvornika s rokerom Juricom Pađenom.

Želite prijaviti greške?