Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Što biva kada se propisi i zakoni pišu i tumače mimo stvarnosti

policajci bicikli
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
18.01.2016.
u 13:09

Biciklist je u pješačkoj zoni “prepao” gospođu koja se ozlijedila. Zbog toga mu prijeti kazna

Život piše jednu priču, a zakoni drugu. Propisi diktiraju pravila koja kao da su pisana bez životnog iskustva. Umjesto da život piše zakone. Priča mi prijatelj, koji cijeli život kao prijevozno sredstvo koristi samo bicikl, kako će mu prekoračenje od pet metara i slučajan susret možda od života napraviti kaos. Biciklom je išao do glavnog trga vozeći Petrinjskom. No kada je došao na vrh Petrinjske, u pješačku zonu, nije sišao s bicikla, kako bi po propisima morao. Stao je, silom-prilika, pet metara nakon zebre, jer nije mogao proći. S jedne strane mu se gurao kamiončić, a s druge je starija gospođa gledala u izlog.

Morao je pričekati da se netko makne. I tako je dočekao da kamion ode, a on je taman stisnuo pedalu da će krenuti kada se starija gospođa naglo okrenula. Nisu se sudarili, no gospođa se prepala, htjela je uzmaknuti, zaplele su joj se noge i pala je. Nakon toga se i onesvijestila. Prijatelj je trčao po vodu i šećer, zvao hitnu, pomogao gospođi zajedno s gospođinom prijateljicom. I znao je da je u prekršaju jer je bicikl vozio gdje nije smio te da će morati dati iskaz policiji. No šokirao se kada mu je inspektor objasnio da je gospođi napuklo rame, što se tretira kao teška tjelesna ozljeda, i da mu prijeti jedna do pet godina zatvora.

Olakotno mu je, tješio ga je inspektor, što su obje gospođe rekle sve najbolje o njemu pa će možda dobiti uvjetnu kaznu. Pa kako, zar zaista?! Neki za gospodarski kriminal dobiju guljenje krumpira, a on bi zbog bicikla mogao u zatvor. Ili dobiti dosje s uvjetnom kaznom. Sada je na sto muka. Jer, što će reći njegov poslodavac. On od svoje plaće uzdržava dvoje djece koje ima s dvije supruge. Uz njega i njegove roditelje, to su tri obitelji koje bi bile pogođene njegovim gubitkom posla. Uz to, svaka kazna nosi vrijeme rehabilitacije, kada je osoba registrirana kao kažnjenik, nema “čistu” potvrdu o nekažnjavanju, što sužava krug poslodavaca. Kako onda mislimo da će naši sugrađani koji su se u nekom trenutku života ogriješili o pravila uspjeti naći pravi put nakon što odsluže svoj grijeh?

Komentara 18

MO
morska
13:32 18.01.2016.

Jasno je to, a jasno je i kako svega toga ne bi ni bilo da vas prijatelj nije vozio gdje ne treba. Sve nakon toga ja splet nesretnih okolnosti.

MI
Milkica
17:40 18.01.2016.

Koja je poruka ovog članka? Zašto radije niste napisali članak prije ovog slučaja o tome kako odluku o iscrtavanju bicilističkih staza donosi Grad, bez ikakve konzultacije s prometnom policijom? Aha, da, zato što tada vašem frendu još nije visila kazna nad glavom? Inače, ako vas baš zanima, u prometu (na nogostupima) sva prava ima pješak kao slabiji sudioniku prometu, pa makar bio i na biciklističkoj stazi. Ja se ne sjećam da sam ikad vidjela da je biciklist stao u propustio pješaka kojem je biciklistička staza presijecala put, tj. nogostup. Pješaci su u ovom gradu zadnja rupa na svirali.

Avatar javorko
javorko
14:20 18.01.2016.

hocemo napravit pokus da vam dokazem da milicija ne zeli nista raditi?Evo ovako,ja cu uslikati motoristu da se vozi po pjesackoj stazi skuterom svaki dan ujutr ,sto je predvideno kazna od 300 kuna..bas me zanima sta ce milicioneri napravit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije