Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirogoj

Stjepana Radića preselit će iz arkada u novi mirogojski mauzolej

arkade, mirogoj
arhiva VL
24.01.2012.
u 08:00

Pjesnik Kulundžić ostavio je novac za gradnju grobnice Radiću, nakon 40 godina u banci glavnica bez kamata trenutačno iznosi 1,2 milijuna

Velikan hrvatske politike Stjepan Radić trebao bi do polovice iduće godine dobiti svoj mauzolej na Mirogoju te biti preseljen iz arkada gdje počiva s još sedamdesetak značajnih povijesnih osoba.
Gradnja grobnice – spomen-obilježja s jedne je strane financijska zasluga pokojnog pjesnika Zvonimira Kulundžića, čija sredstva oporučno ostavljena podizanju mauzoleja leže u banci već četrdeset godina i samo glavnica bez kamata trenutačno iznosi 1,2 milijuna kuna.

Veliki poštovatelji

Pokojni pjesnik 1971. godine, u jeku hrvatskog proljeća, počeo je prikupljati donacije za Radićevo posljednje počivalište.
Osim donacija, pjesnik je novac prikupljao prodajom svoje knjige “Živi Radić”, a nakon što je obitelj hrvatskog političara odbila sudjelovati u gradnji počivališta Stjepana Radića, pjesnik Kulundžić oporučno je novac ostavio budućim naraštajima voljnih udovoljiti njegovoj želji.
No, hvatanje u koštac s oporučno ostavljenim sredstvima u banci, idejnim rješenjima, dozvolama za gradnju te prije svega prihvaćanju ideje da Radić dobije svoj mauzolej u Zagrebu prije pet godina primio se poznati majstor stolarija - obrtnik Tomislav Viduka, čiji su djed, otac te on sam veliki poštovatelji Radićevih ideja.

– Nakon toliko godina stvar je privedena kraju, uskoro možemo očekivati i presudu suda po kojoj imamo pravo raspolagati novcima isključivo namijenjenim podizanju grobnice ili spomenika. Imamo i Odbor za izgradnju mauzoleja u kojemu djeluju poznati povjesničari umjetnosti, arhitekti, kipari, te stručnjaci za ovo područje, a kako bi Stjepan Radić, kao svehrvatski političar dobio već naredne godine počivalište koje i zaslužuje, najavio je Viduka, predsjednik Odbora za gradnju koji je pokrenuo i izgradnju te postavljanje Radićevog spomenika u Zagrebu prije nekoliko godina.
Neupitnu zaslugu koju ima Stjepan Radić, sudjelovanjem u radu Odbora te podizanju budućeg mauzoleja vidi i Darko Orešković, znanstvenik na Institutu Ruđer Bošković.

– Sadašnje Radićevo počivalište u arkadama je neprimjereno. Malo ljudi zna da Radić dijeli grobno mjesto s još 26 pokojnika, od koji su neki bili i njegovi protivnici, ističe Orešković koji napominje kako je Odbor napravio veliki posao kada je prije nekoliko godina postavio u Jurišićevoj ulici spomenik Stjepanu Radiću, a sada kreće s gradnjom i njegovog počivališta.

Idejno rješenje

O uklopljenosti idejnog rješenja posljednjeg počivališta Stjepana Radića brinut će i član Odbora, arhitekt Pavao Madiraca.
– Vodit ćemo računa da idejno rješenje mauzoleja nosi obilježja onoga što je Radić značio za našu povijest, kao i njegova ideja, poručio je poznati arhitekt.
Natječaj planiraju raspisati na proljeće.

Komentara 9

DU
Deleted user
09:37 24.01.2012.

Dobro da nije nekoj dječjoj bolnici ostavio novac

SN
SNJEŠKO
09:42 24.01.2012.

Bravo gospodine VIDUKA. Čestitam. Zar se u novoj Hrvatskoj nitko nije sjetio posljednjeg počivališta S. Radića. Neukusno i sada vidimo koliko vodimo brige o svojoj prošlosti. Tomo čestitam i želim da to što prije završite. Oni vaši su svake četiri godine potrošili po 10-tke milijuna kuna, a ni jednu kunu nisu dali ocu stranke S. Radiću. HSS ovci muljatori. Zašto to ne radi novi predsjednik HSS Zagreba. Matiću je važnije 18 nadzornih odbora od grobnog mjesta. Još jednom bravo Tomo Viduka

OB
-obrisani-
08:04 24.01.2012.

Jeb*** ni mrtvima nedaju mira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije