Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarno

Stiže nam UNICEF-ova humanitarna utrka "Mliječna staza"

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
30.08.2017.
u 14:26

Utrka će se održati 9. i 10. rujna u Zagrebu, a sredstva koja se prikupe pomoći će otvaranju banke humanog mlijeka u Hrvatskoj

UNICEF u suradnji sa Gradom Zagrebom organizira humanitarnu utrku “Mliječna staza” koja će se održati 9. i 10. rujna u centru grada, a prikupljena sredstva idu za otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

Prema Strateškom planu Ministarstva zdravstva otvaranje banke mlijeka planira se za 2018. godinu u prostotu Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

- Očekujemo 2000 sudionika, što je jednako broju djece koje se u Hrvatskoj rodi prijevremeno. To znači da za svako dijete koje se rodilo prijevremeno, trči jedna osoba koja postaje čuvar njegova djetinstva.- rekla je zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a
u Hrvatskoj Đurđica Ivković. Otkrila je i da će prva utrka koja se održava 9. rujna sa početkom u 10 sati biti revijalna dječja trka
na Europskom trgu, dok će naredni dan svoju kondiciju iskušati odrasli čiji će start i cilj biti Kvaternikov trg, a trčat će 5 kilometara, odnosno 10 kilometara oni nešto izdržljiviji. Kao nagradu za svoje dobro dijelo, sudionici će osim majice dobiti i prigodnu medalju.

Da je majčino mlijeko izrazito bitno, potvrdio nam je i prof. dr. sc. Milan Stanojević, šef Neonatalnog odjela u Kliničkom bolničkom centru Sveti duh. - Majčino mlijeko je najzdravija moguća hrana za novorođenče, posebice za ono koje je rođeno prerano i teži do 1500 grama. Ono je izvor svih hranjivih tvari koje su bitne za razvoj, ali i obranu od raznih bolesti, jača imunitet bebe. Nekada nisu postojale banke mlijeka, već su postojale zamjenske dojilje – majke koje su još dojile vlastito dijete, ali su i pomogle drugoj majci koja nije imala mlijeka.

Razvojem tehnologije došli smo i do današnjih banaka humanog mlijeka gdje postoje stroga pravila rukovanja majčinim mlijekom. Kada neka majka dobrovoljno da svoje mlijeko, ono se procesom pasterizacije odnosno izlaganjem višoj temperaturi pripremi za drugo dojenče kojemu je potrebno, a da se pritom ne izgube sve bitne biološke karakteristike. Na taj način se izbjegavaju eventualne bakterije, a opet se jednom malenom biću pomaže da očvrsne.- pojasnio je.
Za sudjelovanje u trci se možete prijaviti do 6. rujna, a osim sudjelovanjem i doniranjem, možete i podržati sudionike navijanjem
na sam dan utrke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije