Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac ne ide svima

Starosjedioci na Jakuševcu dobit će milijun kuna naknade

'07.03.2012., Zagreb -  Tvrtka Viadukt onemogucila je ulazak kamiona na odlagaliste otpada Jakusevac zbog duga Holdinga od 5 milijuna kuna. Nakon 3 sata blokade, spor je rijesen te su kamioni ponovno
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
11.04.2013.
u 23:08

Novac će se podijeliti na 241 domaćinstvo, u dvije rate po 4000 kuna

Stanovnicima Jakuševca koji su svoje kuće i zemlju kupili do 1964. Grad je odlučio dodijeliti gotovo milijun kuna kao izvanrednu naknadu za umanjenu vrijednost nekretnine jer stanuju u blizini odlagališta koje im je u naselju otvoreno 1965. godine.

– Isplata bi se trebala nadovezati na stare ugovore, kada je koeficijent naknade po kvadratnom metru iznosio 0,15 posto. No Ministarstvo zaštite okoliša nakon prošlogodišnje blokade taj je koeficijent udvostručilo pa je pitanje hoće li se dodavati kakav aneks ugovoru – rekao je predstavnik Jakuševčana Darko Furić koji bi za svoje kvadrate trebao dobiti dva puta po 4000 kuna u slučaju da aneksa ne bude. Novac će biti podijeljen na 241 domaćinstvo, no 400-tinjak stanova koji se nalaze u desetak zgrada pored odlagališta naknadu neće dobiti.

Stanovi bez naknade

– Trebali bi biti jednako tretirani svi, bez obzira na to kad su došli na Jakuševac. Udišemo isti zrak – kaže stanar Igor Mladinović i dodaje da većina nikada ne bi kupila nekretninu da nije obećano zatvaranje deponija još 2007. godine.

Da je ovakvo rješenje tek privremeno olakšavanje situacije, smatra ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

– Trajno rješenje problema gradnja je cjelovitog sustava gospodarenja otpadom za što je bitno da se što prije krene s odvojenim prikupljanjem, naplatom po volumenu i obradom prije odlaganja – kazao je ministar. Na odluku je reagirao i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić nazvavši je kupnjom glasova, a jednako razmišlja i njegov kolega te zastupnik u Skupštini Jurica Meić.

Kupnja glasova

– Od gradonačelnika smo očekivali plan gospodarenja otpadom te točan datum zatvaranja odlagališta, nakon čega bi se donijela odluka o pravednoj naknadi svim stanovnicima – kazao je Meić. Iako je Skupština odbila njegov prijedlog o stalnom isplaćivanju ekološke rente, gradonačelnik Bandić nekoliko je puta ponovio da ne odustaje od ponovnog stavljanja tog pitanja na dnevni red.

– Uputio sam i prijedlog nadležnom ministarstvu da se nastavi isplaćivati naknada i onima koji ne žive 500 metara od odlagališta. Unatoč požurnicama nisu odgovorili i bio sam primoran u okviru svoje nadležnosti do saziva nove skupštine osigurati barem onima koji su naknadu primali mogućnost nastavka isplata – rekao je gradonačelnik Bandić.

>>Ostojić: Našim se novcem kupuju glasovi, opet!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije