Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županija osigurala 140 tisuća kuna za program "Pomoć u kući"

Starijima na Žumberku donose hranu i pomažu u kućanstvu

12.09.2013., Kostanjevac - Odlukom zagrebacke zupanije raspisan je natjecaj za autoprijevoznike koji ce prevoziti osnovnoskolce. Tom odlukom autoprijevoznici, u ovom slucaju Samoborcek, su zakljucili da su im je broj dosadasnjih linija neprofitabilan te i
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
08.05.2015.
u 11:00

U programu Županije je 61 korisnik pomoći, a za umirovljenike se brinu gerontodomaćice

U suradnji s Općinom Žumberak Zagrebačka će županija obilježiti Međunarodni dan obitelji 14. svibnja u žumberačkom naselju Žamarije. Odlučili su to jučer na sjednici Tima za zdravlje Zagrebačke županije. Tako će se u ovom žumberačkom mjestu okupiti korisnici županijskog programa "Pomoć u kući", dok će prigodni program "Tko pjeva, zlo ne misli" pripremiti štićenici Centra za odgoj i obrazovanje Lug iz Samobora.

Program i u Pisarovini

Zagrebačka županija program "Pomoć u kući" provodi na području općina Žumberak i Pisarovina. Za tu namjenu osigurano je 140 tisuća kuna, a svrha je programa, kako su rekli iz Županije, poboljšanje kvalitete i uvjeta života starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima te prevencija institucionalizacije osoba starije životne dobi. Na taj način Zagrebačka županija pomaže korisnicima, uglavnom iz samačkih domaćinstava, kojima je zbog narušena zdravstvenog stanja i niskog socioekonomskog statusa potrebna konkretna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a koju im ne mogu pružiti članovi njihove obitelji.

Ljudima koji odgovaraju ovoj kategoriji tzv. gerontodomaćice tako nabavljaju i dostavljaju hranu, obavljaju kućanske poslove, uređuju okoliš, pomažu u održavanju osobne higijene i drugim svakodnevnim potrebama. Program "Pomoć u kući starijim osobama" provodilo je od 2006. do 2014. bivše Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, odnosno sadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih, a Zagrebačka županija podržavala je provedbu programa u iznosu od 10 posto sredstava koje je osiguravalo Ministarstvo.

Mali broj korisnika

No u travnju prošle godine Ministarstvo je ugasilo program, a pokrenulo je novi koji podliježe Zakonu o socijalnoj skrbi iz 2014. – Tim zakonom socijalne usluge i uključenje u program omogućuju se tek malom broju korisnika – kažu iz Županije te dodaju da je na Žumberku u programu Ministarstva 13 ljudi, dok Županija sufinancira 61 korisnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije