Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rebro nema helidrom

Stari helidrom pretvoren u parking, za novi novca nema

'19.07.2009., Zagreb - Ilustracija za arhitekture u Zagrebu. KBC Rebro na adresi Kispaticeva 12. Photo: Goran Jakus/24sata'
'Goran Jakus/24sata'
Autor
Sonja Hoffman
09.11.2010.
u 08:00

Novo uzletište gradit će se na mjestu starog, između Jordanovca i Rebra, no ne prije 2012. godine

Niz potresa koji je prošlog tjedna protresao Europu, a ni Zagreb nije prošao bez “ljuljanja”, aktualizirao je problem s kojim bi se hrvatska metropola mogla suočiti u slučaju da se ponovi potres poput onog 1880. - najveći hrvatski Klinički bolnički centar na Rebru nema helidrom.

Ucrtan u idejni plan

Helidrom ima samo KB Dubrava, a transport hitnih pacijenata do Rebra osiguravaju vozila Hitne pomoći. No, što u slučaju da su ceste do Rebra zakrčene?

– Onda su zakrčene! Iako je u sklopu treće faze izgradnje bolnice helidrom “ucrtan” u idejne planove, treba se ponašati u skladu s recesijom koja je pogodila zemlju i do lipnja sljedeće godine završiti započete radove na zelenoj zgradi i modernizaciji glavne zgrade – rekao je akademik Željko Reiner, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Imalo je Rebro helidrom, 1990., uoči rata, na parkiralištu, između bolnice Rebro i Jordanovca, no s obzirom na napredak tehnologije taj prostor, kaže ravnatelj KBC-a, više ne zadovoljava suvremene sigurnosne standarde.

– Slijetanje u tim uvjetima nije sigurno ni danju, a posebice noću, pa je helidrom opet pretvoren u parking – objasnio je prof. Reiner i dodao da uvijek postoje alternativne lokacije, poput maksimirskog stadiona, na koji u slučaju nužde helikopteri mogu sletjeti.

Pad učinkovitosti

A da je mjesto za dopremu pacijenata zrakom ključno za medicinski centar poput Rebra smatra i dr. Rajko Ostojić, koji je sudjelovao u razgovorima o gradnji.

– Prije 10-ak godina, kada se krenulo u planove nadogradnje bolnice, u planu je bilo helidrom sagraditi na dograđenom novom istočnom dijelu stare zgrade, no od toga se odustalo.

– Arhitektonski proračuni pokazali su da nosivost dograđenog dijela ne dopušta gradnju uzletišta na krovu – objasnio je dr. Ostojić. Potom se razgovaralo i da se, poput onih u američkim centrima, napravi “lebdeća” konstrukcija helidroma, no sredstva koja takva izgradnja zahtijeva bila su daleko iznad mogućnosti. – KBC Zagreb, bez helidroma, u hitnim situacijama gubi više od 50 posto učinkovitosti, posebice jer Rebru gravitiraju pacijenti iz Gorskog kotara i Like – upozorio je dr. Ostojić i dodao da bolnica ima dovoljno tvrdog terena na kojemu se može sagraditi moderan helidrom, a u obzir dolazi i mjesto gdje je već bio.

Komentara 4

HA
HRVATSKA-AVANTGARDE!
11:13 09.11.2010.

u americi svaki neboder ima heliodrom NA KROVU u Hrvatskoj je za to potrebna velika količina \"umnih\" ljudi, jer je to čudo \"tehnike\"

OB
-obrisani-
11:49 09.11.2010.

A kad si vidijo elikoptra u Bosni???

CH
chemica
11:54 09.11.2010.

Ma kakav helidrom. Nagurali su sve živo na to jadno Rebro tako da se više ni ne može parkirati u krugu bolnice, a ovaj brabonja o nekakvom parkingu na kojeg će sletati helikopteri. Ma ne može sletjeti hebeno jato lastavica. Čak i osoblje mora plaćati parkiranje u famoznoj podzemnoj garaži koju je Rebro poklonilo pljačkašima iz Zagreb parkinga. Da su završili onu bolnicu u Blatu, bilo bi mjesta za 10 helidroma, ali pošto smo dobili \"državu\", stalno se pojavljuju novi \"prioriteti\". Pobogu, kako bi nam Zagreb preživio bez Arene? A tek ostatak Hrvatske? Ajme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije