Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demografija

Stanovnika u Sesvetama sve više, no porast ne prati infrastruktura

'23.05.2011., Gornji Grad, Zagreb - Pogled na Zagreb sa vidikovca ispred kule Lotrscak na Gornjem Gradu. Panorama Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna Filic/PIXSELL'
04.07.2011.
u 08:00

Zagrebu se događa ono što se u gradovima poput Londona već odigralo – stvaranje tzv. cityja u središtu, kaže prof. Dražen Živić

Sve je manje stanovnika u središtu Zagreba, a u nekim četvrtima na periferiji, poput Sesveta, sve ih je više – pokazuje popis stanovništva.

Veliki računi

Glavnome gradu Hrvatske događa se ono što se u gradovima poput Londona već odigralo – stvaranje takozvanog cityja u središtu, objašnjava prof. Dražen Živić, demograf iz Instituta "Ivo Pilar".

– Centri gradova populacijski se prazne i u njih se smještaju upravna središta. Također se odvija suburbanizacija, mlađi se sele u satelitska naselja, poput Samobora i Velike Gorice, ili na rub grada, jer im je ondje lakše riješiti stambeno pitanje – razložio je Živić.

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad Marijan Oljica kaže da je stambena infrastruktura u središtu stara, iz 19. stoljeća, a rijetki mogu uložiti u obnovu.

– Mnogi prodaju stan u centru i iz ekonomskih razloga, jer u njemu je skuplje živjeti negoli u drugim četvrtima. Stanovi su veliki, pa računi mogu biti dvostruko veći – objasnio je Oljica. I dok neke četvrti ostaju bez stanovnika, Stenjevec i Sesvete doživljavaju procvat. Sesvete danas imaju gotovo 12.000 stanovnika više nego prije 10 godina.

Nedostaje vodovoda...

– Grad se nema gdje širiti nego u Sesvetama, a kako je njegov urbani dio popunjen, naseljava se sesvetsko prigorje – rekao je Željko Blažinović, predsjednik Vijeća četvrti Sesvete.

Povećanje broja stanovnika nije praćeno gradnjom infrastrukture.

– U sjevernom dijelu sesvetskog prigorja, koji je najinteresantniji za život, nedostaje više od 100 kilometara vodovoda, oko 160 kilometara kanalizacijskih cijevi te toliko plinovoda – nabrojio je Blažinović.

A u četvrti koja je po površini najveća u gradu – da je samostalan grad, bio bi šesti po veličini u zemlji – najveći je problem – promet.

Iako pomalo izvan fokusa, gradska četvrt Novi Zagreb-istok također je u društvu "negativnih", u 10 je godina izgubila 6074 stanovnika. Zašto se građani iseljavaju?

– Nema većih problema u smislu infrastrukture. Četvrt ima i novih naselja i onih starih. Vjerujem da je ipak riječ o utjecaju nepovoljne ekonomske situacije. Uostalom, to se vidi i po činjenici da se u ovoj četvrti raspada svaki treći brak – otkriva Mijo Markulin, predsjednik Vijeća gradske četvrti N. Zagreb-istok.

Preraspodjela, a ne doseljavanje

Živić smatra da se u Zagrebu događa "preraspodjela" jer ni 2001. ni 2011. nije zabilježeno značajno povećanje broja stanovnika – tek 13.730 osoba prema zadnjem popisu.

– Zagreb ima negativno prirodno kretanje. Doseljavanje u nove kvartove zapravo je preraspodjela stanovnika – na primjer, podstanari iz centra doselili su se u Sesvete jer su ondje kupili stan – objašnjava profesor Živić.

Demograf Živić ipak upozorava kako se zaključak o bijegu iz centra na periferiju može donijeti nevezano za ovu statistiku.

Podsjetimo, Zavod je utvrdio da se metodologija popisivanja mijenjala pa su moguća i određena odstupanja. Nije to, napomenuli su, relevantno, no demograf Živić baš se i ne slaže.

– Čovjek mora biti malo oprezan, jer na državnoj razini odstupanje od 500 ne znači ništa, dok je na lokalnoj razini to izuzetno važno. Ne možemo suditi o promjenama dok se ne objavi struktura stanovništva, a to je ono što zaista zanima demografe – kazao je Živić.

Komentara 3

KA
Karla
09:04 04.07.2011.

Nije dovoljno samo posaditi cvjetnjak u središtu Sesveta nego treba doista konačno riješiti pregusti promet kroz sam centar, i napraviti neke nove poprečne ceste kao npr. Branimirova - prema Moravču i sl. da se odtereti centar. I puno još toga treba za bar donekle pristojan život u tom velikom naselju.

TA
tatamlata
11:14 04.07.2011.

Dobra mi je ova slika Sesveta iz zraka ;)

BA
balansero
22:26 17.07.2011.

Sesvete su preveliki prostori koji tek treba urbanizirati. Godinama zapuštene Sesvete se stihijski razvijaju. Najveći problem zasigurno je komunalna infrastruktura,u 21 stoljeću biti bez vode i kanalizacije nema smisla. Promet je priča za sebe,definitivno nedostaju tri prometnice a prva bi mogla uskoru u izgradnju,mislim tu na produženu Branimirovu do Selčine odnosno Popovca. Jako je žalosno što se nije Ulica Ljudevita Posavskog napravila kao Škorpikova u Jankomiru a postojali su svi uvjeti za to. Trebala je to biti četverotračna prometnica jer mjesta ima dovoljno te još jedan nadvožnjak preko željezničke pruge umjesto onog Feroterma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije