Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mornarska zgrada

Stanovnici Vukovarske 52: Našoj se noćnoj mori sa 150 tona nad glavom napokon nazire kraj

Zagreb: Postavljanjem skela počela sanacija zgrade u Vukovarskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
22.01.2021.
u 10:36

Radnici su jučer postavljali skele, a procjenjuje se da će cijeli postupak trajati dva mjeseca

Dva tjedna nakon što su novine i portale preplavile fotografije potresom oštećene nadstrešnice na krovu Mornarske zgrade u Vukovarskoj 52, koja izgleda kao da bi se svakog trenutka mogla srušiti na stanare i pješake, počela je operacija njezina uklanjanja. Radnici su točnije jučer počeli s postavljanjem skela i osiguravanjem prostora za pješake, a dopuste li to vremenski uvjeti, kažu nam tamošnji stanari, složeni će postupak uklanjanja prijetnje trajati oko dva mjeseca.

“Skidanje” za desetak dana

– Pokušali smo sami pronaći izvođače, no kako je riječ o zgradi koja je zaštićena kao spomenik kulture, malo koja tvrtka je udovoljavala uvjetima. Zato je Grad angažirao radnike koji sad postavljaju skele, a za desetak dana počinju i sa skidanjem nadstrešnice – pojašnjava Boška Trbojević, jedna od predstavnica stanara, sretnih što je nakon višemjesečnih razgovora i prepiski s konzervatorima postignut dogovor oko uklanjanja prijetećeg dijela objekta koji je, podsjetimo, djelo poznatog hrvatskog arhitekta Stanka Fabrisa.

21.1.2021, Zagreb - Po odluci gradonacelnika Bandica danas je postavljanjem skela pocela sanacija zagrade u Vukovarskoj 52 koja je ostecena u potresu. Ostecena nadstresnica ce biti izrezana i uklonjena. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pita li se njezine susjede, radovi su trebali početi mjesecima ranije, no vodeći se onom “bolje ikad nego ikad”, ipak su, kažu, zadovoljni što će napokon moći spavati ne razmišljajući o prijetećoj tragediji koja im doslovce visi nad glavom.

– Bilo je krajnje vrijeme da počne sanacija. Ljudi se jako boje jer nije lako živjeti ovdje s konstrukcijom od preko 150 tona koja se jedva drži i koju su do sada obnavljali tek toliko da se može reći da je netko bio. Nadam se da će ovoj noćnoj mori što prije doći kraj – iskrena je stanarka Marija Šnidaršić. A optimistična je i Nediljka Rukić, koja u zgradi živi od sedamdesetih. Vidjela je, kaže, sve i svašta, no ova je situacija stvarno uznemirila sve susjede.

– U zadnje vrijeme pogađaju nas svakakve tragedije, ali tako je kako je. Imam već puno godina na leđima pa ne mogu reći da se bojim, ali jako mi je drago što su radovi napokon počeli – ističe.

Medijska pažnja, dodaju drugi susjedi, vjerojatno je pripomogla da problem konačno uđe u fazu rješavanja jer su mnogi od njih strahovali da će na radnike morati čekati još mjesecima.

21.1.2021, Zagreb - Stanari zgrade u Vukovarskoj 52 gdje je danas pocela sanacija steta od potresa. Senka Lovrencic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Puno su mediji pridonijeli tome da se upozori na problem koji nas muči. No imamo i mlade, odgovorne predstavnike stanara koji su bili odlučni u tome da se on riješi – objašnjava Senka Lovrenčić.

Tko će pokriti troškove?

Budući da je riječ o zahvatu koji je mnogo skuplji od iznosa koji stanari zgrade imaju u pričuvi, jedno od pitanja koje se nameće jest i to tko će radnike na koncu platiti.

– Nama je rečeno da će troškove pokriti Grad – kaže Boška Trbojević. A to potvrđuju i u Gradskoj upravi.

– S obzirom na to da trošak uklanjanja premašuje redovno održavanje pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra te vlasnici nemaju sredstava za uklanjanje nadstrešnice, Grad će putem svog ugovornog izvođača osigurati izvođenje radova – kažu u Službi za informiranje. No neće to biti radovi “pro bono” jer će Grad u suradnji s vlasnicima te troškove pokušati nadoknaditi od Ministarstva kulture, budući da je riječ o izvanrednim troškovima na objektu koji je zaštićen.

– Ili će se povrat tražiti prema Zakonu o obnovi nakon potresa, sve ovisno o očitovanju nadležnih ministarstava – ističu u Gradskoj upravi.

Komentara 3

Avatar neugodan
neugodan
12:38 22.01.2021.

Kakva pljacka!!! Dva krana to sranje spuste za pol dana...Zaista, svi koji mogu neka se odsele iz ove proklete zemlje!!!

Avatar Mirobulesic
Mirobulesic
10:56 22.01.2021.

naravno sve ćemo to mi platiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije