Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAJZERICA

Stanovnici od Grada traže park: Želimo urbani voćnjak, igralište za djecu i fontanu!

Kajzerica
Foto: Stjepan Bubalo
1/7
12.04.2015.
u 20:00

Riječ je o livadi uz Bencekovićevu ulicu u sredini stambenog naselja. Taj je prostor u urbanističkim planovima upisan pod društvenom namjenom, u gradskom državnom i privatnom vlasništvu

Stanovnici Kajzerice od Grada traže da se na mjestu posljednje prazne površine u naselju uredi javni park i tako sačuva od izgradnje. U suradnji s nekoliko udruga zamislili su da se površina uredi tako da se zasadi urbani voćnjak, postave sprave za vanjsko vježbanje, uredi veliko dječje igralište, fontana, pumpa s besplatnom pitkom vodom, a dio uredi i kao senzorni park.

– Riječ je o livadi uz Bencekovićevu ulicu u sredini stambenog naselja. Taj je prostor u urbanističkim planovima upisan pod društvenom namjenom, a po vlasničkoj je strukturi dijelom u gradskom, državnom i privatnom vlasništvu pa ćemo predati zahtjev da se u GUP-u lokacija prenamijeni u zelenu zonu – kazao je tajnik udruge Darko Gugić, ZaKaj? Za Kajzericu.

Stotinjak stanovnika okupilo se u subotu kako bi poslali jasnu poruku Gradu da njihovoj djeci moraju osigurati mjesto za igru i povećati kvalitetu života u naselju u kojem se gradilo bez pravog urbanističkog plana. Oni su simbolično zasadili tri voćke kako bi poručili da očekuju da će se prostor i urediti kao javni park.

– Posadili smo trešnju, šljivu i jabuku. Jedan od razloga zašto smo odabrali upravo te sadnice jest što su prilagođene gradskoj sredini budući da njihovi plodovi, kada sazru, ne padaju na tlo nego ih treba ubrati – objasnila je Gordana Dragičević iz udruge ''Parkticipacija'' koja je uz platformu ''1POSTOZAGREB'' te Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata podržala stanovnike.

Dodala je da danas u Europi rastre trend sadnje voćaka u javnim parkovima jer osim hladovine i zelenila daju i plodove u kojima građani potom besplatno uživaju.

– Park nam treba jer se djeca koje je jako mnogo nemaju gdje igrati – kazao je jedan od roditelja. Stanovnicima su podršku dale i udruge ''Parkticipacija''.

– Tek smo na početku naše kampanje, sljedeći tjedan krećemo s dopisima prema svim relevantnim gradskim službama, a potom i s peticijom javnih osoba pa očekujemo od Grada da prepoznaju javni interes i da se ovdje ne gradi ništa osim javnog parka – poručio je Saša Šimpraga, šef volonterske platforme ''1POSTOZAGREB''.    

Ovako će izgledati nova Kajzerica: obrtnički centar, vrtić, škola...

Komentara 2

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
21:23 12.04.2015.

Samo se nadajte parku. Tu Vam se sprema SUPERKONZUM. Lp

GD
gordana_dragicevic
00:45 13.04.2015.

Inače inicijativa nikad nije spominjala fontanu, novinarska mašta je otišla u zanimljivom smjeru... Jedan od prijedloga inicijative za moguće elemente parka je manja vodena površina, odnosno jezerce s autohtonim vodenim biljkama. Ova inicijativa se ne pali na fontane :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije