Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Stanovnici i vlast Ivanića izgubili - stiže im smetlište

Župaijsko odlagalište
PIXSELL
05.04.2011.
u 21:00

U Ivanić Gradu svi se složno protive izgradnji Županijskog centra za gospodarenje otpadom, predali su potpise 5311 građana, ali Centar će ipak biti u Tarnom

Županijski centar za gospodarenje otpadom gradit će se na lokaciji već postojećeg odlagališta u Tarnom, u Ivanić Gradu. Odluka je to koju su prihvatili vijećnici na jučerašnjoj skupštini Zagrebačke županije ujedno izglasavajući izmjene i dopune prostornog plana.

Propusno zemljište

Podsjetimo, 2009. i 2010. godine provedena su istraživanja lokacija za smještaj centra, a prema onoj posljednjoj, koju je provela tvrtka Oikon, kao najpovoljnija od sedam testiranih lokacija izabrana je upravo ona u Ivanić Gradu.

– Nikako se s time ne slažemo. Ovim je Županija pokazala da ne mari za svoje žitelje. Ni u jednom trenutku nisu uzeli u obzir referendum koji je potpisalo 5311 građana - ljutio se Ilija Krištić, dogradonačelnik Ivanić Grada.

Odluka, kako sami kažu, da u dvorištu imaju smeće nije se svidjela ni mještanima koji su transparentima “Uzmite sebi tu ekonomsku korist” prosvjedovali prije početka Županijske skupštine.

– Tamo je propusno zemljište i smeće ne bi trebalo biti ondje gdje je tlo labilno. Ovo je sasvim politička odluka, a Ivanić Grad je zbog nje zapostavljen - rekao je prosvjednik Ivica Bilić. S njim se slaže i Ivica Rašić koji kaže kako centar kane graditi na udaljenosti od 300 do 500 metara do prvih kuća. Spriječiti odluku o najpovoljnijoj lokaciji pokušala je Palma Klun Posavec (SDP) tražeći skidanje te točke s dnevnog reda. Bezuspješno. – Županija je ovim demonstrirala čistu bahatost - rekla je.

Kao što je istaknuto u elaboratu, Tarno u odnosu na ostale lokacije ima više prednosti - ondje je omogućena izgradnja na više od 50 hektara, moguće je daljnje širenje, a prednost je i odlična prometna povezanost.

– To je besmislica. Ovo je najskuplje rješenje – borila se Klun Posavec.

Protiv odluke bio je i Zoran Ostović, jedan od vijećnika SDP-a, naglasivši kako se plan kao i odluka o Tarnom donosi u posljednji tren, tek tjedan dana prije isteka zakonskog roka.

Korištenje odlagališta

Gradonačelnik Ivanić Grada Boris Kovačić javio se za riječ, no predsjednik Skupštine Damir Mikuljan odgovorio je kako nema pravo na riječ, nakon čega je cijela delegacija Ivanića ljutito napustila sjednicu. A do uspostave samog centra predviđeno je daljnje korištenje postojećih odlagališta u Jastrebarskom, Zaprešiću, Velikoj Gorici, Dugom Selu, Ivanić Gradu, Vrbovcu i Sv. Ivanu Zelini.

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:49 05.04.2011.

Gospodo iz HDZ,HSS,SU -Lazar Grujić i HSP Mile Ivančić koje ste vi smeće od ljudi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije