Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova vizura

Stanari Medulićeve: "Imali smo pogled na Varšavsku, a sad na zid zgrade"

medulićeva
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
11.07.2014.
u 13:15

Gradi se nova stambena zgrada na dvije tisuće kvadrata, četiri kata, 13 stanova, dva poslovna prostora i s podzemnom garažom

Nakon gotovo stotinu godina ovih se dana počela nazirati nova vizura Medulićeve ulice.

Dizalice i kranovi užurbano rade ne bi li novu poslovno-stambenu zgradu dovršili do svibnja 2015. godine, za kada je predviđen završetak radova. Zgrada na dvije tisuće kvadrata imat će četiri kata, 13 stanova, dva lokala u prizemlju te podzemnu garažu. Prethodni je mjesec srušen i zid koji je od pogleda znatiželjnika štitio stanovnike na kućnom broju 14, njih dvadesetak koliko ih živi u starom dvorištu.

Uložili žalbu

Sada će ispred njihova dvorišta niknuti novo zdanje, no iako je investitor predvidio prolaz za vozila te smatra da uređenjem novoga bloka stanovnicima može biti samo ljepše, pojedinim stanarima novi izgled nije po volji. Muči ih što više neće moći vidjeti sve do Varšavske, no boje se i da će radovi prouzročiti na njihovim starim i trošnim zgradama štetu te poremetiti statiku. Upravo su stoga prošle godine uložili žalbu na lokacijsku dozvolu koju je ishodio Medulićeva projekt d.o.o., vlasnik zemljišta na kojem se gradi zgrada.

– Gradnja je trebala početi još prošle godine, no žalba je malo oduljila proces – rekla je predstavnica suvlasnika stanara Ljiljana Maksimović te dodala da su nakon toga imali nekoliko sastanaka s investitorom i arhitektom koji su ih uvjeravali da će učiniti sve da nikakve štete ne bude, a ako se i dogodi, da će je sanirati. No stanari su se već tresli kad je rušen spomenuti zid, a prve pukotine već su presjekle stare zidove.

Sada kopaju podrum

– Kada su bušili betonsku ploču, praktički su nas iselili van. Morali smo šetati dok oni ne završe s radovima jer je u stanu bilo nesnošljivo – kaže Maksimović te dodaje kako će pogled novim stanarima s unutarnje strane biti usmjeren na prastare zgrade i zapušteno dvorište.

- Izvana će stajati velebna zgrada, a unutra neugledan prostor. Čini se da je bio cilj zatvoriti pogled na isto - rekla je Maksimović. Naime, cijena stanova, kažu stanari, trebala bi iznositi i do četiri tisuće eura četvorni metar. Većina ih se nada da će se projekt proširiti te da će otkupiti i njihove stanove. Gradnja će utjecati i na posao autolimara Ivana Dvoršaka, koji radnju u dvorištu ima od 1967., a i na susjede čiji je balkon odmah do zgrade u gradnji.

– Treslo se kad su rušili, ali u principu mi ne smeta. Ovo je kao Centar Cvjetni. Svi su bili protiv, a sad u njemu rade mnogi – kaže Fatmir Đanami. Arhitekt Djivo Dražić, autor projekta, kaže da su najosjetljiviji građevinski radovi, pri kojima su mogla nastati oštećenja, završeni.

– Sada počinje iskop podrumske etaže, najsuvremenijom metodom, bez opasnosti od oštećenja susjednih zgrada, a ometanje bukom svedeno je na najmanju moguću mjeru – rekao je Dražić. U Medulićeva projektu kažu da su sve radnje izvodili uz prethodnu zaštitu i dozvole.

Komentara 18

ZG
zorbas.grk
15:52 11.07.2014.

i one ruševine desno od gradilišta prema Ilici treba srušiti i graditi nove objekte....to je ruglo za centar grada, pola nije niti u korištenju zbog dotrajalosti i opasno po život

IV
ivanlovin
15:49 11.07.2014.

Pa jel ovo normalno, nitko nema posla i ovo malo sto radi trebalo bi prestati raditi jer ljudi nece imati pogled na ulicu ili zbog toga sto cuju buku sa gradilista. I jos tome to dobije paznju za novine. Pa bolje da ste ih isprdali u novinama a ne od njih pravite zrtve.

LE
lektor
15:54 11.07.2014.

Morali su dobro istegnuto vratove da bi vidjeli Varšavsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije