Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB

Stanari čekaju na izradu plana: Staro Trnje - rušiti ili ne?

trnje
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
05.03.2010.
u 09:50

Udruge Stup i Most obje žele hitnu izradu UPU-a, ali Udruga Stup smatra da bi u njegovoj izradi trebali sudjelovati građani, a Udruga Most da plan trebaju raditi samo stručnjaci.

Kako je živjelo nekadašnje selo Trnje? – pitamo okupljene Trnjane za jutarnjom kavom koja se ispija u kafiću “Trnjanka”, smještenom u najstarijoj kući u tome dijelu grada. Na zidovima vise fotografije koje svjedoče višestoljetnoj povijesti...

 Svatko svoje...

 ­– A kako. Dovoljno je reći da je vikendom cijeli grad bio na Savi. Danas, kad svaka europska metropola iskorištava prisutnost rijeke, mi ne znamo što bismo s našom. Ona je neregulirani kanal, pa tu želja za rješavanjem problema prestaje – priča Srećko Šuks, član Udruge Stup iz Starog Trnja.

Ipak, tek načeta tema o trnjanskoj prošlosti otvara povijesnu kutiju. Naviru djetinja sjećanja, prve ljubavi i jedan zaključak – kako god izgledalo, Trnje je naše i ne želimo da se mijenja! Ne bez plana u kojem Trnjani neće moći jasno izreći što o urbanizaciji svog kvarta misle. A ta blesava riječ “urbanizacija”, riječ je koja poput čašice više baš “upikne tamo gdje ne treba”...

 – Zapeli smo u 19. stoljeću. Živimo u trošnim vlažnim kućama, infrastruktura je stara, a prometnice uske. Nama treba strateško isplanirani i moderni kvart s novom školom, kinodvoranom, parkovima, vrtićima – čvrstog je stava Ružica Belajić iz Udruge Most, koja se zalaže za hitno donošenje Urbanističkog plana uređenja. I opet se priča, po tko zna koji put, okrene preko usta Trnjana. Za staro i za novo, svatko svoje...

 – Ovdje valjda nitko nije svjestan da je škola Trnjanska stara više od 100 godina... pa trebaju nam nove stvari – opet će Ružica.

 A o staroj školi, kao ni o Starome Trnju, ništa protiv nema umirovljena učiteljica Antonija Horvat.

 – Od rođenja sam u Trnju... Punih 40 godina uređivala sam kuću i sada kad uživam u mirovini, moram razmišljati da bu se ovdje nekaj rušilo. Pa valjda mi stanari imamo pravo nešto reći – smatra Ana Horvat.

I upravo tu dolazi do razmimoilaženja između udruga Stup i Most. U biti, obje udruge žele isto – Urbanistički plan uređenja Starog Trnja. Plan im treba jer bez njega ne mogu dograđivati kuće ili graditi nove na mjestu starih. No, mišljenja se uvelike razlikuju. Krešo Končić, predsjednik Udruge Stup, govori da su Trnjani ti kojih se plan tiče i koji trebaju odlučiti je li im on dobar ili nije. Ivan Bukal, predsjednik Udruge Most, nastale izdvajanjem nezadovoljnih iz Stupa, traži da plan donese struka, a nikako ne laici. I svatko vuče na svoju stranu.

 Radit će se treći plan

 Već su dva plana odbijena. Zadnji, odbijeni plan, izradio je Arhitektonski fakultet.

 – U Zavodu za prostorno planiranje tražili smo mišljenje o tom planu i svi su nam rekli sve naj. Čak smo dobili informaciju da je na izradi tog plana radilo 250 studenata i da nitko neće napraviti bolji plan – navodi Ivan Bukal iz Mosta.

 – Znam nekoliko vrhunskih arhitekata koji su taj plan ocijenili katastrofalnim. Taj plan financirali su investitori koji su kupili zemlju na Starom Trnju i on je rađen da se prilagodi njima – kontrira Krešo Končić iz Stupa. Situaciju pokušava miriti Vijeće gradske četvrti Trnje, čiji je predsjednik Ivan Bare prije otprilike mjesec dana pozvao obje udruge na sastanak. Odlučeno je tada da bi se išlo u izradu novog UPU-a u suradnji s građanima. Složio se s tim i Mjesni odbor Starog Trnja. I tu je stalo. Vijeće je Gradu Zagrebu poslalo upit da Gradski ured za prostorno uređenje radi novi plan. Na odgovor Grada Vijeće još čeka, kaže Končić.

Ključne riječi

Komentara 4

DE
detour
13:43 05.03.2010.

i na trnju sjeverno od slavonske, i na trnju juzno od slavonske, GRAD treba i mora planirati po jedan novi trg.

VI
Vito
07:43 06.03.2010.

Stanari čekaju na izradu plana: Staro Trnje - rušiti ili ne? Građani čekaju na izradu plana: Milana Banidića - rušiti ili ne? Za njega je glasalo samo 162.825 registriranih glasača u Zagrebu. Znači li to išta ostalim građanima kojih je je 528.899 protiv Milana Bandića. Zašto te činjenice partije u Zagrebu ne iskoriste? Njeoga partija ga je izbacila, a druge ga nisu prihvatile. Koga on drži za muda ili jajnike pa da se i dalje šepuri po Zagrebu i troši novac Zagrebčanki i Zagrebčana?

SO
Soraja
00:19 07.03.2010.

ajde, ubite i ovo malo duše što je zagrebu ostalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije