Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetska obnova

Stanari 12 zgrada Donjeg grada dobit će novu fasadu i niže račune

Kacicevim, Medulicevom, Klaicevom i Dezelicevom predvidjen je  za obnovu fasada planom energetske ucinkovitost
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
08.04.2015.
u 10:00

Riječ je o bloku zgrada omeđenom ulicama Klaićeva, Medulićeva, Deželićeva i Kačićeva, stanarima će se rediti pročelje, dvorišne strane zgrade, zamijeniti stolarija te toplinski izolirati krovište i podrumi

Energetska obnova krovišta, fasada i podruma u 12 zgrada u bloku omeđenom Klaićevom, Medulićevom, Deželićevom i Kačićevom ulicom bit će pilot-projekt na kojem će Grad vidjeti spremnost stanara na ulaganje, isplativost, ali i razne financijske modele na kojima bi trebala ubrzano krenuti energetska obnova cijelog Donjeg grada.

Povećali pričuvu

Za početak će se iz gradske blagajne izdvojiti 1,4 milijuna kuna (koje će vratiti Fond za zaštitu okoliša) kako bi se napravio program obnove svih tih zgrada.

– Bili smo na sastanku. Dogovoreno je da će trošak projekta snositi Grad, kao i pola troška obnove, dok će na nas stanare pasti druga polovica ulaganja – kazao je Ranko Šikić, predstavnik stanara u Kačićevoj 21. Dodao je da model pozdravlja jer je to očito jedini način da se obnove zgrade na kojima su troškovi zbog položaja u zaštićenoj zoni veći nego inače.

– Dobili smo prije ponudu za obnovu fasade od 100 tisuća kuna, no procjena je da će nas koštati 400 tisuća jer posao mora obaviti samo tvrtka s licencijom iako naša zgrada prema procjeni Zavoda za zaštitu nema kulturnu vrijednost – požalio se Šikić. U zgradi su si povećali pričuvu na 7 kuna kako bi imali više novca za ulaganje pa vjeruje da će uz sufinanciranje uspjeti srediti fasadu, krovište i stolariju. Radovi bi trebali krenuti početkom 2016.

A smanjenje potrošnje energenata za grijanje i hlađenje uz ljepši izgled zgrada osnovni je cilj projekta koji je počela bivša zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek koji će i dalje gurati nadležni gradski uredi i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Tu su agenciju osnovali Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Karlovačka županija radi bolje suradnje na projektima energetski održivog razvitka.

Prema planu, Agencija bi s GSKG-om trebala osnovati zasebnu tvrtku koja bi na sebe preuzela posao financiranja i dogovaranja obnove za cijeli grad. Uz spremnost stanara na povećanje pričuve, iz koje bi se trebala financirati obnova zgrada, tvrtka će morati ponuditi i povoljne modele kreditiranja kako bi se trošak čim više snizio.

Dva modela obnove

Stanari će imati mogućnost dekorativnih popravaka fasade, rekonstrukcije stolarije i krovnog pokrova, što će, procjenjuje se, koštati 470 kuna po m². Drugi model bit će ugradnja termofasade (s dvorišne strane i na pročelja gdje se to smije zbog zaštite spomenika kulture), zamjena stolarije i rekonstrukcija krovnog pokrova, za što će se cijena po kvadratu povećati na 1660 kuna po m².

Prema podacima, u Donjem gradu je 16.425 stanova koje treba ovako obnoviti.

Nova fasada već upola smanjila račune za struju stanara u Botincu

Komentara 1

Avatar StudentZG
StudentZG
15:41 08.04.2015.

Na žalost dok oni obnove 12 zgrada, klošari ih već pošaraju stotinjak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije