Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Srušena Vrata od krča idu u obnovu, sagradit će i novi put za izvlačenje trupaca

Lani u rujnu spomenik kulture srušio je traktor, a to je već drugi put u posljednje tri godine da se to dogodilo
29. travnja 2020. u 16:15 0 komentara 1129 prikaza
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/6

Nakon što su lani u rujnu srušena Vrata od krča, zaštićeno kulturno dobro smješteno u velikogoričkoj šumi Turopoljski lug, kreće njihova temeljita obnova.

Odlučeno je to na sastanku predstavnika Grada Velike Gorice, Hrvatskih šuma, Konzervatorskog odjela u Zagrebu i Plemenite opčine turopoljske, udruge kojoj je glavni cilj očuvanje turopoljskog identiteta, a koja je i povijesni slijednik zemljišne zajednice koja je vrata postavila. Ovo je već treći put da su srušena u posljednja tri desetljeća, a drugi put u zadnje tri godine. Originalna drvena vrata stradala su u poplavi 1914. godine pa su nova betonska sagrađena dvije godine kasnije. Cijelo stoljeće kasnije, u rujnu 2017., srušio ih je tegljač trupaca koji je udario u gornju gredu.

- Vozač je krivo procijenio visinu slavoluka. Srećom, pokazao se savjesnim te je obavijestio velikogoričku Šumariju kako bi se dijelovi sa što manje oštećenja maknuli s puta. No sad je oštećenje, ponovno prouzročeno izvlačenjem drva iz šume, još gore – govori Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske, dodajući da je s Hrvatskim šumama dogovoreno i da će, uz obnovu vrata, izgraditi i alternativni put za izvlačenje trupaca kako ne bi više prolazili ispod njih. Sve bi, prema najavama, trebalo biti gotovo do kraja godine.

 | Autor : VGDanas Foto: VGDanas

Drvo iz šuma u okolici Velike Gorice nekad se koristilo ne samo za gradnju domova nego i za izradu svih uporabnih predmeta u domaćinstvu, poput izrade škrinja, preslica, tkalačkih stanova, zipki...

- Šume su donosile veliki prihod Plemenitoj opčini turopoljskoj, tako da su bile brižno čuvane i održavane, ali Turopoljci su bili prisiljeni krčiti šumu kako bi stvorili više obradive površine i prostora za livade – objašnjavaju na stranicama TZ Velike Gorice. Nakon jednog takvog krčenja koja je u Turopoljskom lugu trajalo od 1774. do 1779. godine zemlja je podijeljena na 1600 jednakih parcela prema ovlaštenim pravima. U čast ovom zajedničkom uspjehu na granici krčevine i ostatka šume Turopoljci su podigli tzv. "Vrata od krča" - dva drvena stupa preko kojih je pružena velika greda. Na gredu je postavljen natpis koji podsjeća na vrijeme kada je šumom gospodario turopoljski narod, a koji glasi: "Ovdje su rascvjetane livade plemenitih Turopoljaca koje su, tijekom pet godina udruženim radom i zalaganjem, iskrčile marljive ruke. 1774. godine započele su krčiti, napokon 1779. godine razdijeljene su na svu braću, koja ovdje zadobiše jednake dijelove". U posljednjoj nesreći i taj je natpis uništen te će i njega obnoviti.

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.