Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađenje

Srndać dolutao u centar grada vraćen na Sljeme

\'no\'
Foto: Marko Čubrilo/VLM
1/3
27.06.2011.
u 22:15

Stanari su bili uvjereni da je srndać došao s Pantovčaka

Dramatična akcija spašavanja mladog srndaća u nedjelju navečer na noge je digla stanovnike Kožarskih stuba, nedaleko od trgovačkog centra "Kaptol". Iako je na kraju neozlijeđena životinja vraćena u divljinu, šokirani susjedi nisu mogli doći k sebi.

Navikli na zečeve i fazane

Nešto poslije 20 sati 74-godišnja Barbara Ribarić čula je "da nešto ruži" po krovu njezine prizemnice. Najprije je, nastavila je umirovljenica, pomislila da je susjedov pas, no kad je pošla u vrt provjeriti, nije mogla "vjerovati što vidi".

Naime, mladi srndać ušao je u vrt iza kuće i u panici se zapetljao u žičanoj ogradi.

– Kako sam ja zakričala... Nisam znala što ću. Srce mi je tuklo – kazala je B. Ribarić, kojoj su u pomoć odmah priskočili susjedi.

– Jedan ju je uhvatio za rogove, drugi za noge. Kada smo je izvukli van zatvorili smo je u jedan prolaz između kuća, ali nam je bilo važno da novine dođu da ne završi kao gulaš – događaje je prepričao Josip Kasić, pokazujući nam krvave mrlje na majici.

Na pitanje odakle krv i je li životinja ozlijeđena, Kasić je odgovorio da joj "ništa ne fali, ali da je njušku raskrvarila kada se zaletavala u žice".

Iako su, tvrde stanari, navikli na zečeve i fazane koji posjećuju vrtove preko puta Gliptoteke, ovako nešto još nisu doživjeli. Već su počeli i nagađati odakle je mogla doći.

– Može biti da neki od ovih bogataša gore drže srne. Možda je od nekoga, no malo koji grad ima toliko zelenila kao Zagreb, tako da je moguće da se spustila i sa Sljemena – sumnjičav je bio Kasić, dodajući da je rekao da je djelatnik Dumovca prestrašenu životinju prebacio na vrh Sljemena.

Nagađalo se i da je srndać pobjegao s Pantovčaka, no iz Ureda predsjednika poručili su kako su njihovi srne i srndaći na broju. Iako se, objašnjavaju, ne vodi točna evidencija srna i srndaća jer žive u divljini, nemaju informaciju da se neka od divljači "spustila u grad".

Srne dolaze sve češće

Dragan Ozmec, djelatnik skloništa za napuštene životinje Dumovec, koji je srndaća u ponedjeljak vratio u prirodu, objasnio je kako su u posljednje dvije godine takve intervencije u središtu grada sve češće.

– Spuštaju se s Medvednice na čitavo podsljemensko područje, od Podsuseda do Markuševca, i to preko zelenih površina i parkova. Problem je što se preko dana primire, a na ulice izlaze navečer, pa često i nastradaju – objasnio je Ozmec.

Kaže i da nije poznato što nagoni životinje da zalutaju u grad, no pretpostavlja se da se životinje uplaše, primjerice, strojeva za raskrčivanje šume.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
00:04 28.06.2011.

\"...Nisam znala što ću. Srce mi je tuklo – kazala je B. Ribarić, kojoj su u pomoć odmah priskočili susjedi. – Jedan ju je uhvatio za rogove, drugi za noge....\" Vražja baba.....

MA
Machak
08:48 28.06.2011.

@ oziRis je vražja je i batrgala se je tom prilikom.....nepismeni novinari su prije pravilo nego iznimka

SA
sanna48
09:23 28.06.2011.

Srce malo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije