Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD I NOVAC Holding je ostao i bez 320 milijuna, jer je IGH-u dao poček od 12 mjeseci

Sretna vam Nova, godina pustih i praznih obećanja

05.12.2008.
u 22:25

Kad ga raznorazne udruge traže novac za raznorazne manifestacije, gradonačelnik je galantan. Novac stiže na njihove račune u trenutku, a to mu se uvijek vrati glasovima na izborima.

Milijuni za glasove
Gradonačelnik je široke ruke i kad ga nazove prijatelj Zdravko Mamić. Što je 40 milijuna kuna godišnje za Dinamo, svetinju, kako mu se tepa? To je još nekoliko tisuća glasova, naravno. Uslišit će Milan Bandić i molbu prijatelja Zorana Gopca i dati njegovu Rukometnom savezu 10 milijuna kuna za sufinanciranje troškova organizacije Svjetskog prvenstva u rukometu.

Ali kada treba ispuniti olako dana lanjska obećanja o konačnom spajanju Branimirove ulice, produžetku Vukovarske ili dovršetku Radničke ceste u punom profilu do Domovinskog mosta, gradonačelnik se više ne čini tako svemogućim. Spomenuta obećanja nije ispunio ove godine, a neće ni sljedeće.

A kako i bi, kad je od 2,56 milijardi kuna, koliki je proračun Ureda za izgradnju u 2009. godini, za samu izgradnju prometnica osigurano tek 100 milijuna kuna. To će biti dostatno tek za rekonstrukciju raskrižja Slavonske avenije i Ulice Ljudevita Posavskog.

Veliko stambeno naselje s dvije tisuće tzv. Bandićevih stanova u Podbrežju trebalo se početi graditi 8. listopada. Gradonačelnik je nakon toga priznao da se izgradnja mora odgoditi. Nositelj investicije je Holding, koji je baš jučer i službeno ostao kraći za još 320 milijuna na koje se računalo.

Toliko mu je, naime, IGH trebao uplatiti nakon što je pobijedio na natječaju za kupnju polovice zemljišta Zagrepčanke. IGH nema novca, pa mu je Holding produljio rok za uplatu na godinu dana. Pitanje je hoće li se ono uopće graditi.

Nakon svega, smiješno je jučer zvučao gradski ministar financija Slavko Kojić kad je rekao: Krize nema!

Psihologija i novac
– Ona je više psihološke naravi – tvrdi Kojić.

Krize doista nema ako se pogleda proračun mjesne samouprave za 2009. godinu. Veći je za 66 posto i iznosi 300 milijuna kuna. Slučajno ili ne iduće su godine izbori, pa će rezanja vrpci biti koliko treba.


Bandić kupio 'tenk' za 4 milijuna kuna

Izgleda da se gradska uprava kupa u novcu jer kupuje – tenk. Bit će to božićni dar na kojem će joj zavidjeti mnogi klinci. Simpatičnog je imena, zove se Gurkha, a takva mu je i cijena – gotovo četiri milijuna kuna. A zašto Grad kupuje oklopno vozilo otporno na biološko i kemijsko oružje, koje može nositi i top. – Moramo na sve biti spremni. To će biti operativni stožer u slučaju katastrofe. Htjeli smo Chrysler kakav vozi Bush, ali bio je preskup – kaže Pavle Kalinić, šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.


Osam milijuna za božićne ukrase

Božićno i novogodišnje uređenje središta grada Zagrepčane stoji osam milijuna kuna, čak dva milijuna više nego lani. Nije li se moglo uštedjeti, iskoristiti lanjski nakit, barem sada kada smo na početku ekonomske krize, pitali smo nedavno gradonačelnika Milana Bandića. – Samo veliki demagozi postavljaju takva pitanja. Pa sve europske metropole za Božić izgledaju prekrasno. Tako će, kao i Beč ili Berlin, ovoga Božića izgledati i Zagreb – rekao je Bandić. Posebno bode u oči stavka da će se čak 3,3 milijuna kuna potrošiti na novi nakit, a dio će se lanjskoga baciti u smeće.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije