Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Sredit ćemo natječaj za Svetice i izgraditi žičaru

Odluka na skupštini: O tome jesu li za gradnju kampa ili protiv gradnje zastupnici će raspravljati i odlučiti tek kada im HNS dostavi projekt.
11. siječnja 2014. u 18:47 15 komentara 2304 prikaza
Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Što se u javnosti stvara veći otpor prema gradnji kampa hrvatske nogometne reprezentacije na Sveticama to je jača i odluka gradonačelnika Milana Bandića da se kamp gradi, čak i pod cijenu namještanja natječaja.

Gradski HDZ protiv

– Bio sam sretan kao malo dijete kad su mi iz HNS-a predložili projekt kampa u Zagrebu i odlučili 20 milijuna eura uložiti u Svetice. Sve ćemo prilagoditi toj investiciji samo da ondje nešto napravimo – kazao je gradonačelnik gostujući na radiju 101. Napomenuo je da će iskoristiti sve legitimne načine da se devastirane i zapuštene Svetice preobraze u nogometni kamp. Konačnu odluku o projektu na kraju će donijeti zastupnici u Gradskoj skupštini, u kojoj Bandić ima većinu zastupnika.

– Imam pozitivno mišljenje o tom projektu jer Grad ne mora izdvojiti ni kunu svog novca. Mislim da ondje ima mjesta i za rekreativce i da je južna strana uz bazen dovoljna za građane – kazao je Vladimir Ferdelji, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini. Dodao je i da očekuje da HNS dostavi projekt Skupštini da bi ga mogla odobriti ili ne. Potpredsjednica Skupštine i liderica Bandićevih zastupnika Jelena Pavičić-Vukičević kazala je da će zastupnici o Sveticama razgovarati nakon što HNS podnese, sukladno natječaju, plan gospodarenja Sveticama, o čemu sve ovisi. Protiv projekta su svoje stavove iznijeli HDZ-ovci prozvavši Bandića za “muljaže” mimo Skupštine i pogodovanje HNS-u na štetu građana. Protiv projekta nisu se izjasnili ni SDP-ovci, koji smatraju da interes građana mora biti na prvome mjestu, no da je uvjet za razgovor konkretan plan.

Svetice Kratki espresso Posljednji krug 
na Sveticama Svetice što je u pozadini Nogometni kamp na Sveticama jer Bandić i Šuker žele Euro 2020.

– Ako se želi napraviti nešto dobro, trebamo vidjeti plan i pokušati postići konsenzus. Ne treba rušiti projekt o kojem još ništa ne znamo – kazao je Zvane Brumnić, zastupnik SDP-a.

Odakle novac...

Najavio je Bandić osim Svetica u dvije godine i dovršetak maksimirskog stadiona, gradnju žičare i kongresnog centra na Sljemenu. Na međustanici žičare na Brestovcu obećao je napraviti bazen i obnoviti stacionar u kojem će se sportaši moći pripremati. Obećao je obnoviti i Dom sportova, sagraditi dvoranu u sklopu Kineziološkog fakulteta...

– Riječ je o više od milijardu kuna. Ima li grad snage da se zaduži za te projekte? – pita se Brumnić.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
 • koznazna:

  Nemojte nam više pomagati imamo dosta kredita i zaduženja

 • Avatar robelec
  robelec:

  Ide žičara, jupiii...

 • golub Vaso:

  Što mu je branilo da prije 7 godina napravi žičaru??? Mislim da u europi samo dvije kompanije rade te vrste žičara pa nema kumova s provizijama.