Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUP ZAGREB

Središte Sesveta postaje pješačkom zonom

01.12.2008.
u 22:27

U Sesvetama, najistočnijoj četvrti, najviše područja zauzimaju stambene zone, Prevladava dopuštena visina do četiri etaže. Neboderi nisu dozvoljeni.

Generalnim urbanističkim planom predviđene su i dvije velike gospodarske zone – uz Slavonsku aveniju i Ulicu Ljudevita Posavskog. Uz ulice je poslovna, a unutar tih područja i proizvodna namjena. Investitori će morati za oba područja izraditi urbanističke planove uređenja.

Uz podzemnu zgrade mogu rasti do tri nadzemne etaže.

Čuvati raspored ulica
Gospodarske zone Kobiljak i Sesvetski Kraljevec sastoje se od tri lokacije. S obzirom da je u blizini zona stanovanja, moraju biti zanatske, uslužne, trgovačke ili komunalno-servisne djelatnosti. U tzv. rezidencijalnim prostorima, u koje spadaju Dubec, Novo Brestje i Sesvetski Kraljevec, dopuštena je samo zaštita i uređenje individualne gradnje. Osobito se mora štititi urbana matrica, tipologija gradnje, vrijedne građevine, parkovi i drvoredi. Na mjestu starih zgrada moguće je graditi nove, ali ne smiju biti više od tri nadzemne etaže, pri čemu treća mora biti potkrovlje ili uvučeni kat. Slična pravila važe u Ininom naselju u kojemu se može graditi na preostalim praznim parcelama.

Ulice, trgovi i vizure moraju se očuvati u Luci, Selčini i Dubecu. Dopušteno je graditi nove društvene i komunalne sadržaje radi poboljšanja kvalitete stanovanja do visine od četiri nadzemne etaže i izgrađenosti čestice do 50 posto.

U Sesvetskom Kraljevcu nužno je sačuvati sliku starog sela. Ondje je dozvoljena gradnja u skladu s postojećim građevinama, a najviša moguća visina kuća je tri etaže, s tim da treća mora biti oblikovana kao tavan.

Stadion već ima plan
Središte Sesveta doživjet će velike promjene. Postat će isključivo pješačka zona. Želi se uspostaviti poslovno, administrativno, kulturno i zdravstveno središte. Južna obilaznica središta bila bi južno od željezničke pruge, a planira se gradnja željezničkog i autobusnog terminala te javne garaže i tržnice.

Za gotovo cijelo područje četvrti, koja se preobražava iz nekad industrijske u danas stambenu i javnu zonu, morat će se izraditi planovi uređenja, a i za sportske zone. Sportsko-rekreacijski centar Sesvete već ima takav plan gdje će biti stadion NK Croatije Sesvete te ostali sportski sadržaji (streljaštvo, tenis...). Urbansitički plan uređenja odredit će i izgled i namjenu ŠRC-a Sesvetski Kraljevec.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije