Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT OD 70 MILIJUNA KUNA

Središće napokon dobilo osnovnu školu. Ima mjesta za 450 đaka i veliku sportsku dvoranu

Otvorenje OS Središće
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/14
15.01.2020.
u 18:54

Dugoočekivanu školu otvorio je gradonačelnik Milan Bandić s malim suradnicima. Škola se može pohvaliti modernom dvoranom i učionicama

Osnovnoškolci iz Središća, njih 150, prvi su put u školu krenuli u svom kvartu. Naime, upravo je ta četvrt bila jedino novozagrebačko naselje bez škole te se to, na radost roditelja kojima nije bilo svejedno što im djeca moraju prelaziti opasne prometnice na putu do škole, od jučer promijenilo. Pjevalo se u prostranoj i moderno napravljenoj auli na svečanom otvorenju, citiralo Ivu Andrića i Alberta Einsteina.

Rasteretit će se škole u susjedstvu

Iz kamena temeljca postavljenog u rujnu prošle godine niknula je moderna jednokatnica za 450 učenika koji će pohađati nastavu u jednoj smjeni s dvadeset nastavnika. Miris boje i laka koji nadražuje oči potvrđuje da su posljednji radovi napravljeni nekoliko dana prije otvaranje škole.

Otvorenje OS Središće
1/14

Škola se prostire na gotovo šest tisuća kvadratnih metara te raspolaže s kapacitetom za 450 učenika u jednoj smjeni. Ima 16 učionica i kabineta, prateće prostorije te dvodijelnu sportsku dvoranu, na krovu se nalazi sunčana elektrana, a organiziran je i rad produljenog boravka za učenike od prvog do trećeg razreda. Djeca su na otvaranje već došla spremna, s punim ruksacima i užinom te su nakon uvodnog dijela – red pjesme, red govora – pristupila simboličnom otvaranju same škole.

Gradonačelnik Milan Bandić ustupio je, kao i do sada, škare za rezanje svečane vrpce dvjema djevojčicama te su zajedno „otvorili školu“. Bio je tu i svećenik koji je blagoslovio nove prostore. OŠ Središće „rasteretila“ je osnovne škole „Zapruđe“ i „Ivu Andrića“, a još veći priljev i upis mladih mozgova očekuje se iz zgrada obližnjeg projekta Meandar. Trenutačno ima osam razreda, dok je deveti u formiranju.

– Imali smo velik broj upita roditelja, veselimo se, svi su u razredima i ovo je sretan dan. Ponosimo se svojim pametnim pločama i nadamo se inovaciji u izvođenju odgojno-obrazovnog procesa. Imat ćemo sve sadržaje kako bi nastava bila bogatija – kaže Violeta Vraguta, privremena ravnateljica nove škole. Iako je najavljeno da će troškovi gradnje iznositi 59, nova škola na kraju je koštala 70 milijuna kuna. Škola je dio odgojno-obrazovnog kompleksa Središće – uz Američku školu radi se još na vrtiću za 200 djece koji bi trebao koštati 36 milijuna kuna. Nadaju se da će do jeseni biti gotov dječji vrtić za koji je kamen temeljac položen u jesen prošle godine.

Arhitekti su pazili da zgrada bude puna svjetla tako da gotovo ne treba paliti rasvjetu. Vanjska igrališta okrenuta su prema samom naselju, a planirana su za rukomet, nogomet, košarku...

Ovo je 111 škola u gradu

– Ovo je 111. škola u Zagrebu. Zna mi se dogoditi da se ujutro probudim i da razmišljam jesam li u Zagrebu ili negdje drugdje. Djeca više neće poput klokana morati preskakivati prugu – kaže Milan Bandić i dodaje kako je u Zagrebu sagrađeno više škola nego u cijeloj Hrvatskoj.

Komentara 1

MA
malena1983
22:58 15.01.2020.

Ako je puni kapacitet 450 učionica, škole teže jednoj smjeni, kako je onda samo 16 učionica dovoljno. Pa koliko će biti učenika u jednoj učionici?? Ništa mi nije jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije