Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JARUN

Som Jura odolijeva ribičima

08.06.2003.
u 00:00

Drugi dan izlova soma na Jarunu jučer je prošao dobro za Juru Jarunskoga - legendarnog orijaša iz jezera koji, prema pričama, ima čak 150 kilograma. Prema informacijama koje smo dobili iz ribočuvarske službe, Jura je još jednom uspio izbjeći naporima zagrebačkih ribiča. Trodnevni izlov jedanaestu godinu zaredom organizirali su Sportsko-ribolovna udruga "Jura Jarunski" i "Jarun" d.o.o. Riječ je o redovitom izlovu kako bi se smanjio broj velikih somova i omogućio opstanak manjih.

Unatoč visokim temperaturama, na Jarunu smo zatekli nekoliko upornih ribiča kojima sunce nije smetalo. Ipak, do večeri je bio ulovljen samo jedan, i to srednje veličine.

- Pravi lov počinje tek kasnije, navečer i traje cijelu noć. Danju se ribe skrivaju zbog kupača, a i ribičima je prevruće za višesatne napore koje zahtijeva ovakva aktivnost - rekao nam je voditelj ribočuvarske službe Miroslav Holub. Dodao je da se ribiči ne okupljaju samo zbog lova na somove, nego i zbog druženja jer su to većinom stari znanci.

Lov je dopušten svim vrstama udica i mamaca, a uporaba čamaca na gorivo je zabranjena.

Iako se svi ribiči nadaju kako će baš oni uloviti popularnog Juru, većina bi bila zadovoljna ulovom i nekog drugog većeg soma jer u jezeru navodno ima još somova težih od sto kilograma.

Dosad je najveći ulovljeni som imao sedamdesetak kilograma, a posljednjih godina nije ulovljena riba teža od četrdeset kilograma.

Zadnju šansu za lov ribiči imaju još danas, a naše simpatije ipak su na Jurinoj strani. (V. Mo.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije