Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOND DESA I JERKO BAKOVIĆ

Solidarna dodijelila 30 stipendija đacima iz cijele zemlje: 'Bez te potpore, ne znam bi li mogla ostvariti svoje snove'

Zagreb: Ceremonija dodjele stipendija za nove stipendiste Fonda Desa & Jerko Bakovi?
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/13
01.09.2023.
u 17:19

Novčana potpora olakšat će školovanje daje se djeci i mladima, posebice onima iz slabije razvijenih županija

Ovom stipendijom želimo vam omogućiti da rastete, učite i tražite prilike za svoje mjesto pod suncem te da imate mogućnost učiniti neku promjenu u ovom svijetu, a na tom smo putu svi mi vaši navijači i navijačice – poručili su iz Zaklade Solidarna na jučerašnjoj ceremoniji dodjele stipendija za čak 30 osnovaca i srednjoškolaca, održanoj u Kući Europe. Fond je orijentiran na financijsku, materijalnu i stručnu podršku školovanju djece i mladih slabijeg imovinskog stanja kako bi mogli nastaviti obrazovanje i ostvariti svoj puni potencijal.

– Za članove vijeća koji su određivali koja će djeca dobiti vjetar u leđa iz fonda odabir je bio izuzetno težak jer je u vrlo kratkom vremenu na poziv koji nije bio javan pristiglo 170 prijava. Kandidate za stipendiranje prijavljivale su škole, centri za socijalnu skrb, lokalne udruge te domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a fokus je bio na najnerazvijenijim područjima države – poručila je Sanja Sarnavka, članica uprave Solidarne.

>>VEZANI ČLANCI: 

A posebnost ovih stipendija, koje se dodjeljuju od 2018., upravo je u tome što su posvećene školarcima, a ne studentima, jer su, dodali su u Solidarnoj, učenici u smislu novčane potpore na državnoj i lokalnoj razini uglavnom zanemareni. Tako najmlađi stipendist ima devet, a najstariji 17 godina. A jedna od onih koja itekako zna kolika je vrijednost Fonda Desa i Jerko Baković bivša je stipendistica Severina Lajtman, studentica na Filozofskom fakultetu, koja se uskoro planira okušati i na prijemnom ispitu za glumu.

– To je oduvijek bila moja velika želja, a da nije bilo Solidarne, ne bih mogla pohađati ni umjetničku srednju školu i usmjeriti se u tom pravcu jer u tom trenutku nisam imala dostatna sredstva. Biti među novom djecom koja će imati taj isti poticaj je nevjerojatno, osjećam svu snagu i veličinu svog uspjeha i sjetim se svega što sam na tom putu prošla – otkrila nam je S. Lajtman pa dodala kako se smatra počašćenom što je imala priliku upoznati Desu Baković, ženu čijom je zaslugom fond i zaživio.

Ona je, naime, potaknuta vlastitom i željom pokojnog joj supruga Jerka, odlučila da dio sredstava od prodaje svog stana na Medveščaku upotrijebi za pokretanje fonda za podršku školovanju djece koja su postala prvi stipendisti Zaklade Solidarna.

>>VIDEO: Papa Franjo stigao u Mongoliju, zemlju sa samo 1450 katolika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije