Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspad ili evolucija

Sociologinja: Oni koji žive u braku žive duže i zdravije

brak (1)
Jakov Novak/VLM
05.06.2013.
u 20:35

'Raspad ili evolucija braka' tema je okruglog stola koji se večeras održao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Kako bi doprinio argumentiranom dijalogu o definiciji braka, Svjetski savez mladih organizirao je večeras u prostorima Filozofskog fakulteta okrugli stol na temu "Raspad ili evolucija braka".

Pokretanje građanske inicijative „U ime obitelji“ i njezino nastojanje oko referenduma kojim bi se građani izjasnili o definiciji braka uputilo je na važnost teme braka u današnjem hrvatskom društvu, kažu iz Saveza mladih.

Cilj je okruglog stola, kažu iz Svjetskog saveza mladih, omogućiti stručnjacima različitih područja i orijentacije iznošenje stavova i raspravu o spomenutoj temi, promičući pri tome zdravu kulturu dijaloga.

Svrha je događaja, kažu, detaljno informiranje studentske populacije o društvenim aktualnostima za koja nose osobnu građansku odgovornost.

Sudionica rasprave Branka Galić, pročelnica odsjeka za sociologiju, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju na filozofskom fakultetu u Zagrebu u svom sedmominutnom izlaganju iznijela je neke svoje stavove o braku, definiciji i inicijativi "U ime obitelji".

- Živimo u zapadnoj civilizaciji koja ima svoje kulturološke razlike. Definicije i načini proučavanja braka kroz različite institucije se razlikuju. Pravo drugačije definira brak nego što ga definira sociologija. Zašto se želi takva definicija kakvu predlažu u "U ime obitelji" unijeti u Ustav? Ustav definira temeljna ljudska prava, i ne vidim zašto bi brak bio u njemu. Garantirati jednoj skupini neko pravo koje druga skupina nema je po meni diskriminacija, a Ustav jamči nediskriminaciju - objasnila je.

Sociologinja Željka Kamenov kazala je kako potreba za sigurnošću i potreba za pripadanjem kao temeljne ljudske potrebe mogu biti ostvarene, odnosno zadovoljene putem braka.

- Pokazalo se da ljudi koji žive u bračnoj zajednici žive duže i zdravije, te da imaju veću socijalnu podršku. Istraživanja su pokušala ispitati stanje djece koja žive u istospolnoj zajednici. Djeca u istospolnih roditelja ostvaruju bolji odnos sa svojim roditeljima nego ona heteroseksualnih, pokazala su neka istraživanja - objasnila je.

Dodala je i kako je istraživanje je također pokazalo kako bi legaliziranje homoseksualnih brakova poboljšalo socijalni status djece u društvu, što je potaknulo publiku na gromoglasni aplauz.

Vida Vukoja, znanstvena suradnica na Staroslavenskome institutu u Zagrebu napomenula je kako trebamo razlikovati zakon od pojma. Možemo imati pojam braka koji je reguliran zakonom ili nije. Kad se mijenja zakon mijenja se ponašanje. Zakon je jako bitan da bismo se mogli sporazumjeti, upozorila je znanstvena suradnica.

Vukoja je kazala i kako kad društvo traži da se definicije ukinu zbog ostvarenja nečije želje kao što se sada događa, mi se nalazimo u rascjepu.

Branka Galić napomenula je kako je brak u pravnom smislu institucija kad je registriran, priznat i legitiman. Ne treba brkati brak i obitelj koja ne mora biti registrirana.

>>Zapisano u Ustavu: Odluka s referenduma obvezujuća

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije