Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Slučaj Kupska je primjer državnog terorizma nad građanima

U Zagrebu imamo na desetke primjera gradnje visokih nebodera na pet metara od jednokatnih obiteljskih kuća, što je urbanistički terorizam, ustvrdio je Teodor Celakovski, predsjednik Udruge Pravno na grad na obljetnicu urušavanja
22. rujna 2011. u 14:53 6 komentara 30 prikaza
kupska
Foto: Robert Anić/Pixsell

Mi u središtu grada imamo državni teror, koliko će građani trpiti taj teror, zapitao se na četvrtu godišnjicu urušavanja Kupske ulice Teodor Celakovski, predsjednik Udruge Pravo na grad koji je uz stanare podsjetio hrvatsku javnost na devastaciju 2007. godine tog dijela Trnja u neposrednoj blizini gradilišta HEP-ove podzemne garaže.

Niti nakon toliko godina, stanari nisu dobili obeštećenje, ali zato HEP ima pravo nastaviti gradnju sporne podzemne garaže, prozvao je Celakovski.

Ogorčeni stanari izrazili su strah zbog najavljenog nastavka radova na gradilištu garaže dubokom 25 metara, prozivajući Vladu za nemar oko cijelog slučaja.

"HEP jamči da se nastavkom gradnje neće iznova urušiti cijela ulica, ali jamstvo ne može pružiti i za naše kuće", istaknula je Jadranka Petrović, stanarka Kupske, dok je njezin susjed Dragan Šavaja upozorio na opasne podzemne vode pod ulicama Trnja koje su dovele do urušavanja i 2007. godine.

Na poprištu konferencije za novinare koju su sazvali stanari na godišnjicu devastacije njihovih kuća, našao se i mr. Velimir Rajković, član Uprave HEP-a koji je poručio javnosti da ovo državno poduzeće ima ishođene sve potrebne dozvole za nastavak gradnje koju će obavljati Tehnika.

- Izgradili smo sekantnu stijenu, pojasnio je Rajković dodajući kako će upravo taj građevinski zahvat onemogućiti bilo kakvo urušavanje. A ono je prijetilo i HEP-ovim zgradama nastavkom gradnje, pa se pod hitno moralo pribjeći sanaciji i stabilizaciji terena, dodao je član Uprave.

Narednog mjeseca počinju radovi, najavio je HEP-ovac ističući kako nema bojazni od gradnje, no nije mogao zajamčiti gnjevnim stanarima koji su ga okružili u Kupskoj i zaštitu njihovih kuća od novih devastacija zbog građevinskih radova i djelovanja mehanizacije.

Stanari Kupske izgubili su parnicu na Op

Stanari Kupske izgubili su parnicu na Općinskom sudu u svibnju ove godine, koju su podnijeli zbog urušavanja i devastacije. No, nadaju se povoljnijem ishodu od trenutačnog na višoj sudbenoj instanci. \"Opravdanje da se cijelo urušavanje dogodilo u nedjelju, kada nije bilo niti jednog radnika Tehnike na terenu ili njihove mehanizacije, smatramo smiješnim\", istaknuo je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene Akcije.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • moj glas:

  Nisu dobili odštetu ??? U ... i ova država Ali HEP je blokiral DIOKIja

 • autoritet:

  Pa zar nisu stanari izgubili spor na sudu? Ako niste zadovolji, žalite se, ponašajte se civilizirano a ne kao banditi s tim blokadama i slično. Život i razvoj moraju ići dalje!

 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Bandića ni blizu ?