Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulica pozornica

Sloboda, lutke i rock 'n' roll životni su moto zagrebačkog lutkara

Lutkar Damir Kerep (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/3
06.09.2013.
u 10:29

Kao ulični lutkar Damir Kerep nastupao je po trgovima, mostovima i ulicama velikih europskih gradova, živeći po hotelima ili s ljubavnicama.

Među zagrebačkim uličnim zabavljačima često vidimo glazbenike, tu i tamo nekog žonglera, ali za sada, samo jednog lutkara. Damir Kerep bavi se lutkarstvom 20 godina, no nikada nije stupio na pozornicu kazališta. Njegova pozornica je ulica, kao što je to bila i majstoru lutkaru koji ga je zanatu naučio. Prije 20 godina, zaputio se u Švicarsku na pet dana i ostao pet godina. Radio je kao perač posuđa u restoranu, za šest eura po satu, dok u Ženevi nije upoznao majstora lutkara Olivu.

- Bio je to stari ulični lutkar koji je imao uokvirenu pozornicu za marionete, a koju je trebalo popraviti, objašnjava nam Damir.

- Kako sam završio za stolara ponudio sam se. Uskoro sam mu radio popravke u ateljeu, a on me učio zanatu dodao je.

Odlična zarada

Prve lutke izrađivao je po švicarskim skvotovima, u kojima je tada živio i nastupao na ulicama Ženeve. Zarada po satu je, kaže, bila 10 puta veća nego u restoranu, a sam je određivao kada će i koliko raditi.

- Svaka je lutka nastavak  mene, ali i obratno. Kada napravim zadnji potez kistom, bijelu točku na oku, ona oživi i ja joj dajem ime, opisuje Damir.

Do sada ih je napravio 15, ali uvijek ima samo jednu, stare pokloni, a svakoj ime počinje sa slovom F.

- Kada sam radio prvu lutku, družio sam se s glazbenicima i slušao Franka Zappu. Moj lutak isto je bio izvođač, pa sam ga nazvao Freak po prvom Zappinom albumu.

Kao ulični lutkar nastupao je po trgovima, mostovima i ulicama velikih europskih gradova, živeći po hotelima ili s ljubavnicama. Često je znao nastupati djeci u vrtićima i bolnicama. No tada je slomio ruku i vratio se brinuti za majku u Hrvatsku. U Europu nije smio ponovno uči jer su mu vize odavno istekle pa je odlučio nastupati po Zagrebu.

- Ovdje se puno manje zarađuje, ali po ljeti znam otići na more i tamo bude OK. Htio bih i ovdje moći besplatno nastupati po vrtićima, ali za to moram imati status slobodnog umjetnika,  govori nam Damir u pauzi između dva nastupa.

- Ali, to bi značilo da imam mjesto i vrijeme u kojem smijem raditi. To onda baš i nije sloboda. Pred kraj petog desetljeća života, razmišlja o uzimanju šegrta, no sumnja da će ga ovdje naći. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ponovno može putovati kontinentom, pronaći šegrta i zabavljati djecu, slobodan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije