Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europark

Sljeme ulazi među najbolje parkove u EU

29.06.2014., Zagreb - Europski povjerenik Richard Partington u pratnji Andree Stefan i Snjezane Malic-Limari obilazi Park prirode Medvednicu.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
30.06.2014.
u 13:00

Ispunjava li Park prirode sve preduvjete da bude u 119 najboljih ocjenjuje Richard Partington. Odluka će biti poznata u listopadu

Park prirode Medvednica u listopadu će se najvjerojatnije naći u društvu 119 najboljih europskih parkova. Za ulazak u elitno društvo Park prirode Medvednica dobit će i poseban certifikat za održivi turizam, koji dokazuje dobru ravnotežu između očuvanja prirode i sadržaja koji se u njemu nude posjetiteljima.

Kako bi Europark federacija odlučila zaslužuje li Medvednica ući u njihovo društvo u obilazak je stigao nezavisni ocjenitelj Richard Partington, koji će u dva dana napisati preporuku koja će biti ključna za odluku. Za početak je uočio dva veća nedostatka na Medvednici - to što nemamo uspinjaču i malen broj parkirnih mjesta.

No, kazao je da to ne mora biti presudno.

–Velika prednost je blizina grada koja njegovim stanovnicima omogućava boravak na čistom zraku, šetnje i rekreaciju u prirodi. Dobro je i to da postoje ugostiteljski objekti koji nude tradicionalna domaća jela, da su staze dobro uređene i da se posjetitelji mogu dobro snaći - kazao je Partington.

Ravnateljica Parka Snježana Malić-Limari kaže da postoje velike šanse da se Medvednica upiše na mapu svjetski poznatih parkova, te napomenula da će turizam imati više uspjeha nakon obnove žičare, otvaranja modernog Centra za posjetitelje na Medvedgradu i organizacijom više manifestacija. Medvednicu je uz Lonjsko polje za dobivanje prestižnog certifikata kandidirala nezavisna udruga za očuvanje prirode WWF, čija je predstavnica Andrea Štefan kazala da se ulaskom u elitu parkovi povezuju u jedinstveno tržište.

>>Medvedgradske glazbene večeri

Komentara 1

Avatar Plantago
Plantago
13:38 30.06.2014.

Super. Uz malo sreće, možda za 20 do 30 godina i naprave nešto sa stazama i šumskim putevima koje su izvlačeći stabla prija isto toliko godina toliko zakopali u dubinu da je nemoguće proći od blata kad padne kišica (kod Lagvića, prema Risnjaku, a sigurno se nađe i drugdje...)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije