Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesmetan prolaz

Slijepi stali na stranu ugostitelja te osuđuju uklanjanje terasa

kafić
PIXSELL
06.08.2010.
u 17:04

Vojin Perić zalaže se za prohodnost ulica i trgova, no smatra da je suludo ugostiteljima uništavati posao.

Nakon što je prije desetak dana više od pedeset kafića po cijelom Zagrebu, unatoč dozvolama, moralo ukloniti terase na pločnicima zbog prigovora pojedinih slijepih osoba, odnosno naredbe komunalaca, oglasio se Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih. Oštro je demantirao bilo kakvu upletenost Saveza i zagrebačke Udruge slijepih u odluku koja je naišla na negodovanje ugostitelja, te zaključio da su pritužbe stigle od pojedinca, a ne navedenih organizacija. Njegov stav ukratko se može sažeti na “nesmetan prolaz da, uklanjanje terasa ne!”

Trebaju se prilagoditi

– Da se razumijemo, zalažem se za prohodnost ulica, trgova, ali uklanjati terase da bi slijepi mogli hodati pretjerano je i od slijepih osoba koje su to tražile i od komunalnih redara – jasno će Perić.

Slaže se da valja omogućiti prolaze kroz terase i oko njih, jer prepreke smetaju svima, posebno majkama s djecom u kolicima, no dodaje da je posve suludo onemogućiti ugostitelje da se bave svojim poslom i raditi problem gdje ga nema.

– Europske metropole pune su terasa, pa nikome ne pada na pamet da ih uklanja zbog bilo koga – kaže, te dodaje da se slijepi moraju prilagoditi životu u gradu, jer upozorava, nekoga bi pak mogle smetati njihove staze i semafori. Tolerancija, zaključuje, mora postojati.

A jedan od kafića koji je pet stolova uz sam ulaz kafića morao ukloniti je i "Bulldog" u Bogovićevoj. Komunalci su im stigli s rješenjem u kojem je pisalo da “terase predstavljaju urbanističku arhitektonsku barijeru”, te da ih se iz sigurnosnih razloga mora ukloniti.

Postigli kompromis

U "Bulldogu" kažu da će im to poseban problem biti na jesen, jer su upravo pored tih stolova grijači, pa je po nižim temperaturama ugodno sjediti i pušačima.

Dobro iskustvo s komunalcima doživjeli su pak u kafiću "Teo" u Gundulićevoj. Iako su komunalci prvotno stigli s lošom viješću, netom poslije pao je kompromis.

– Ugodno sam iznenađen komunalcima! Naredili su da maknemo stolove uz ulaz, ali su nam dali na korištenje dva parkirna mjesta. Mislim da smo ih za ovaj mjesec platili oko 1500 kuna – kazao je Sabahudin Bebrić, suprug vlasnice 
Elizabete.

Ključne riječi

Komentara 3

MI
Milkica
17:25 06.08.2010.

Kakve su ovo gluposti? Večernjakovce očigledno plaćaju birtijaši jer da nije tako onda bi kao svaki noramalan čovjek zaključili da terase ne smetaju samo slijepima. Ja jako dobro vidim i puna mi je ona svar stolova i suncobrana koje moram zaobilaziti. Jedna od \"dražih\" birtija mi je Kasandra u Vukovarskoj. Imaju terasu od zida do biciklističke staze. A pješačka staza tamo nestaje. Sve to na 50 m od zgrade u koju se lani doselio Zagrebački holding. Kakve to veze ima sa slijepima? Pješak onuda ne može proći i to nije normalno. Ali fućka se vama, stalo vam je samo do senzacionalizma. Osim toga, ako ćemo iskreno, vi ste našli slijepe kojima terase ne smetaju, ja znam one kojima smetaju. I što sada? Hadjemo radije poraditi na pravima pješaka u Zagrebu, a ne samo pišati uz vjetar.

FE
Felicijen
17:33 06.08.2010.

Ovaj Perić je valjda dobio besplatnu birtašku godišnju kartu pa se okrenuo protiv onih koje zastupa! Naravno da je bedastoća zauzimanje pločnika stolovima i stolicama ispred birtija jer to smeta i onim prolaznicima koji dobro vide a slijepi se mogu na takav način i unesrećiti. Kakve su to gluposti da takvi stolovi nikome ne smetaju a moj auto ako je samo jednim kotačem na pločniku, odmah ga vozi pauk ili moram platiti globu jer \"smetam prolazu pješaka\"!?

NE
nettko
22:07 10.08.2010.

PLAČENA REKLAMA :) ps: uz te terase gosti bi mogli srat , pišat i bljuvat :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije