Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Slijepi stali na stranu ugostitelja te osuđuju uklanjanje terasa

Vojin Perić zalaže se za prohodnost ulica i trgova, no smatra da je suludo ugostiteljima uništavati posao.
06. kolovoza 2010. u 17:04 3 komentara 8 prikaza
kafić
Foto: PIXSELL

Nakon što je prije desetak dana više od pedeset kafića po cijelom Zagrebu, unatoč dozvolama, moralo ukloniti terase na pločnicima zbog prigovora pojedinih slijepih osoba, odnosno naredbe komunalaca, oglasio se Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih. Oštro je demantirao bilo kakvu upletenost Saveza i zagrebačke Udruge slijepih u odluku koja je naišla na negodovanje ugostitelja, te zaključio da su pritužbe stigle od pojedinca, a ne navedenih organizacija. Njegov stav ukratko se može sažeti na “nesmetan prolaz da, uklanjanje terasa ne!”

Trebaju se prilagoditi

– Da se razumijemo, zalažem se za prohodnost ulica, trgova, ali uklanjati terase da bi slijepi mogli hodati pretjerano je i od slijepih osoba koje su to tražile i od komunalnih redara – jasno će Perić.

Slaže se da valja omogućiti prolaze kroz terase i oko njih, jer prepreke smetaju svima, posebno majkama s djecom u kolicima, no dodaje da je posve suludo onemogućiti ugostitelje da se bave svojim poslom i raditi problem gdje ga nema.

– Europske metropole pune su terasa, pa nikome ne pada na pamet da ih uklanja zbog bilo koga – kaže, te dodaje da se slijepi moraju prilagoditi životu u gradu, jer upozorava, nekoga bi pak mogle smetati njihove staze i semafori. Tolerancija, zaključuje, mora postojati.

A jedan od kafića koji je pet stolova uz sam ulaz kafića morao ukloniti je i "Bulldog" u Bogovićevoj. Komunalci su im stigli s rješenjem u kojem je pisalo da “terase predstavljaju urbanističku arhitektonsku barijeru”, te da ih se iz sigurnosnih razloga mora ukloniti.

Postigli kompromis

U "Bulldogu" kažu da će im to poseban problem biti na jesen, jer su upravo pored tih stolova grijači, pa je po nižim temperaturama ugodno sjediti i pušačima.

Dobro iskustvo s komunalcima doživjeli su pak u kafiću "Teo" u Gundulićevoj. Iako su komunalci prvotno stigli s lošom viješću, netom poslije pao je kompromis.

– Ugodno sam iznenađen komunalcima! Naredili su da maknemo stolove uz ulaz, ali su nam dali na korištenje dva parkirna mjesta. Mislim da smo ih za ovaj mjesec platili oko 1500 kuna – kazao je Sabahudin Bebrić, suprug vlasnice 
Elizabete.

Među 53 kafića u samom centru metropole

Među 53 kafića u samom centru metropole koji su morali ukloniti stolove iz “sigurnosnih razloga”, a koji imaju valjane dozvole za terese, su i Bavaria na uglu Cvjetnog trga, te Tin u Gundulićevoj ulici.

Mlađahni konobar Kristian u potonjem caffe baru priznaje da im uklanjanje dvaju stolova nije bio velik problem s obzirom na to da sa stražnje, dvorišne strane kafića, imaju poveću terasu, pa gosti ionako imaju gdje sjesti po lijepom vremenu.

Goran Bošnjak, šef zagrebačkih komunalaca, jučer se, pak, nije javljao na mobitel, pa nema ni njegova komentara.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Milkica:

    Kakve su ovo gluposti? Večernjakovce očigledno plaćaju birtijaši jer da nije tako onda bi kao svaki noramalan čovjek zaključili da terase ne smetaju samo slijepima. Ja jako dobro vidim i puna mi je ona svar stolova i suncobrana koje moram ... prikaži još! zaobilaziti. Jedna od \"dražih\" birtija mi je Kasandra u Vukovarskoj. Imaju terasu od zida do biciklističke staze. A pješačka staza tamo nestaje. Sve to na 50 m od zgrade u koju se lani doselio Zagrebački holding. Kakve to veze ima sa slijepima? Pješak onuda ne može proći i to nije normalno. Ali fućka se vama, stalo vam je samo do senzacionalizma. Osim toga, ako ćemo iskreno, vi ste našli slijepe kojima terase ne smetaju, ja znam one kojima smetaju. I što sada? Hadjemo radije poraditi na pravima pješaka u Zagrebu, a ne samo pišati uz vjetar.

  • Felicijen:

    Ovaj Perić je valjda dobio besplatnu birtašku godišnju kartu pa se okrenuo protiv onih koje zastupa! Naravno da je bedastoća zauzimanje pločnika stolovima i stolicama ispred birtija jer to smeta i onim prolaznicima koji dobro vide a slijepi se mogu ... prikaži još! na takav način i unesrećiti. Kakve su to gluposti da takvi stolovi nikome ne smetaju a moj auto ako je samo jednim kotačem na pločniku, odmah ga vozi pauk ili moram platiti globu jer \"smetam prolazu pješaka\"!?

  • nettko:

    PLAČENA REKLAMA :) ps: uz te terase gosti bi mogli srat , pišat i bljuvat :)