Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Rijeke

Skupljat će hranu i dijeliti je siromašnim građanima

'hrana.1'
''
03.05.2011.
u 13:14

Izračunali su da se u Hrvatskoj godišnje baci hrane u vrijednosti četiri milijarde kuna, a polovica te vrijednosti odnosi se na kruh. Za usporedbu, ističu, Slovenija baca desetak puta manje hrane

Međimurska županija dat će besplatno na korištenje humanitarnoj udruzi Banka hrane Hrvatska iz Rijeke poslovnu zgradu u kompleksu bivše vojarne. Riječ je o objektu broj 7 u kojem su bili restoran i kuhinja, ukupne površine 827 četvornih metara. U njoj će se, prema najavama, od donatora prikupljati poljoprivredni, agroindustrijski i trgovinski proizvodi, a na tom mjestu će se i skladištiti, sortirati i potom slati socijalno ugroženim građanima!

- Bit će to drugi takav regionalni centar u Hrvatskoj. Prvi smo otvorili u Rijeci - kaže Živana Škorić, glasnogovornica Banke hrane Hrvatske.

Zaključili su da je otvaranje takvog objekta od interesa Međimurske županije, a župan Ivan Perhoč ovlašten je da s udrugom i upraviteljem bivše vojarne, tvrtkom MIN - Međimurje investicije, nekretnine, zaključi ugovor. Nekretnina se smije koristiti isključivo za humanitarnu djelatnost, a udruga o svom trošku plaća sve režijske troškove, komunalnu naknadu i drugo.

- Objekt nam se daje na rok od pet godina, uz mogućnost produljenja za još pet godina - kaže Ž. Škorić. No, županija si želi zadržati pravo da raskine ugovor ako zgradu odluči srušiti ili prodati. Banka hrane Hrvatske dio je Europske federacije banaka hrane FEBA, sa sjedištem u Parizu. Cilj im je smanjenje siromaštva, borba protiv gladi i rasipanja hrane. Izračunali su da se u Hrvatskoj godišnje baci hrane u vrijednosti čak četiri milijarde kuna, a polovica se odnosi na kruh. Za usporedbu, ističu, Slovenija baca desetak puta manje hrane, a kruh se dalje prerađuje, dok u Hrvatskoj bačena hrana postaje biološki i komunalni otpad koji često i zagađuje okoliš. Udruga u Čakovcu želi otvoriti skladišni i distribucijski centar za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, navodeći kako je riječ o kvalitetnom projektu koji može pomoći socijalno najugroženijem dijelu stanovništva Međimurja i šire regije. Čakovec im najviše odgovara zbog lokacije i prostora.

U Banci hrane Hrvatske, o kojoj na internetu ima vrlo malo podataka, a internetske stranice su im još u izradi, najavljuju da će centar u Čakovcu proraditi već u lipnju. Čeka se sklapanje ugovora o korištenju nekretnine. U Čakovcu je već održan sastanak na kojem su uz domaćine bili i predstavnici Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, Crkve i Caritasa.

- Organizirat ćemo akciju kojom ćemo građane i tvrtke upoznati s našom inicijativom i potom krenuti s prikupljanjem hrane - najavljuju u udruzi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije