Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će aktivirati mandat?

Škoro i Troskot ostaju u Saboru, Račan će u Skupštinu, Herman će biti oporbeni potpredsjednik

Emica Elvedji/PIXSELL
08.06.2021.
u 16:36

Na konstituirajućoj sjednici 17. lipnja na Zagrebačkom velesajmu Tomašević planira i izbor radnih tijela

Na čelno mjesto Gradske skupštine 17. lipnja zasjest će Rada Borić. Ne kao šefica gradskog parlamenta, već privremena predsjednica dok ne izaberu “pravog”. Definirano je to statutom Skupštine, prema kojem konstituirajuću sjednicu do izbora predsjednika vodi najstariji gradski zastupnik, a to bi, prema trenutačnom stanju, trebala biti upravo potpredsjednica Nove ljevice. Morat će do tada i oni koji su to odlučili dati ostavku ili staviti mandat u mirovanje, ali i reći tko će ih mijenjati.

Hasanbegović, Lovrić...

Među strankama koje su ušle u Skupštinu još se oko toga dogovaraju, no iako neke političke opcije ne žele javno još ništa obznaniti, obrisi idućeg saziva već se polako naziru. Jedan od onih koji ne namjerava aktivirati svoj mandat, prema neslužbenim informacijama iz Domovinskog pokreta i trenutačnim dogovorima, čelnik je te stranke Miroslav Škoro. Umjesto njega u skupštinske bi klupe trebao Igor Peternel, ali i Ana Lederer koja bi trebala, kako se može čuti iz te stranke, mijenjati Zlatka Hasanbegovića. Ipak, on sam nije želio potvrditi da ne planira u Gradsku skupštinu.

– Trebali bismo se dogovoriti u idućih tjedan dana – kazao je Hasanbegović. No zato je svoj mandat odlučio aktivirati, kako je i sam rekao, bivši ministar okoliša Slaven Dobrović. Što će po tom pitanju Stephen Nikola Bartulica, još se u javnosti ne zna, no zato će Nenad Matić, predsjednik Zelene liste i zastupnik u prošlom sazivu, koji je podržao DP i u Skupštinu ušao na njihovoj listi, kako je potvrdio, ostati i u ovom sazivu. U oporbi će biti i HDZ, a s njihove liste mandat ne planira aktivirati Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a, umjesto kojeg će u Ćirilometodsku već poznati skupštinar Kazimir Ilijaš.

– Još čekamo da se izjasni Iva Hraste–Sočo, koja isto nije sigurna, a koja obnaša dužnost posebne savjetnice ministrice kulture – kažu u HDZ-u. Ostali s liste, predsjednik gradske organizacije Mislav Herman, donedavni kandidat Davor Filipović i Mario Župan, kojima je također posao u Skupštini već dobro poznat, planiraju ga obavljati i dalje. U Skupštinu će s liste stranke Bandić Milan 365 Jelena Pavičić Vukičević, jednako kao i Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske te bivša pročelnica Ureda za socijalu. U tom bi se društvu trebao naći i arhitekt Otto Barić, no samo ako bude u “poziciji da bude prava opozicija, bez stranačke stege”.

– Nisam dio stranke, a izgleda da bih mogao biti prava oporba sa suvislim kritikama – kaže arhitekt. U Skupštinu će i ekonomist Ljubo Jurčić, a Ivica Lovrić najvjerojatnije neće.

– On ne može biti zastupnik jer je zaposlenik gradske uprave. A tko će ga mijenjati, odlučit će Jelena kao predsjednica stranke – kazao je Jurčić. Od trojice zastupnika MOST-a, mandat će aktivirati Marko Sladoljev i Trpimir Goluža, a nositelj liste i bivši kandidat za gradonačelnika Zvonimir Troskot neće.

– Posvetit ću se nacionalnoj politici i izgradnji zagrebačke organizacije stranke – rekao je Troskot i dodao da će se pojaviti na konstituirajućoj sjednici, a tko će ga mijenjati, otkrit će nakon nje.

U srpnju na stolu i rebalans

Što se tiče vladajuće većine koja još s pregovorima službeno ipak nije započela, iz Možemo! su već prije rekli da bi svi trebali konzumirati svoj mandat, a isto zasad planiraju i u SDP-u. Iako su se prvotno pojavile informacije da bi Ivana Račana, koji je četvrti na listi, mogao mijenjati Branko Kolarić, on će, kako je sam potvrdio, u Skupštini ostati. Jučer se s predstavnicima stranaka u Ćirilometodskoj sastao i novi gradonačelnik Tomislav Tomašević, a dogovoreno je da će se na konstituirajućoj sjednici i izabrati radna tijela, odnosno odbori, što inače nije slučaj.

– Prva će sjednica biti odmah u srpnju, a izgleda da Tomašević radi preduvjete da na nju stavi i rebalans proračuna – kaže jedan sudionik sastanka. Može se čuti i da će dva potpredsjednika iz reda oporbe biti iz HDZ-a, najvjerojatnije će to biti Mislav Herman te Domovinskog pokreta

Ključne riječi

Komentara 1

VL
_________
21:33 08.06.2021.

Dokle će se forsirati nošenje brnjica? Ovakvi prizori su debilni i odurni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije