Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljena nakon potresa

Školi u Donjem Vugrovcu novi voćnjak s 200 sadnica

22.04.2023.
u 08:04

Sredstva za novi školski voćnjak osigurala je tvrtka KANPAK d.o.o. koja se bavi veleprodajom eko ambalaže te će u suradnji s GreenFusion timom, koji priprema i vodi projekt

Područnoj školi Donji Vugrovec stiže donacija od 200 sadnica voćki.

Ova novoobnovljena škola nakon potresa želi revitalizirati i svoje zelene površine, a ovom suradnjom školi će se osigurati preduvjeti za učionicu ispod krošnji. Sve se to odvija u organizaciji tvrtke KANPAK d.o.o., koja je osigurala sredstva, a bavi se inovativnim pakiranjima i veleprodajom eko ambalaže te prve hrvatske burze za investiranje u zelenu tranziciju GreenFusion, koja priprema i vodi projekt. Danas će tako saditi školski voćnjak s 200-ak sadnica voćki u povodu Dana planeta Zemlje.

Ovom prigodom, Hrvoje Kantura direktor tvrtke KANPAK d.o.o. je pojasnio kako projekti u koje njihova tvrtka ulaže i lokacije koje odabiru, moraju ispunjavati kriterije okolišne, društvene i edukativne koristi: „Dan planeta Zemlje jedan je od najvažnijih dana za tvrtku Kanpak, u sklopu kojeg svake godine sudjelujemo u nekoj od zelenih aktivnosti. Ove godine, odvajanjem sredstava želimo, osim podizanja bioraznolikosti, potaknuti proizvodnju autohtonih vrsta. Tako smo odabrane sadnice pribavili od domaćih hrvatskih proizvođača, točnije iz rasadnika Bonus Malus čime, također, smanjujemo i uvoz. Smatram da na ovaj način zatvaramo održiv ekonomski krug u kojem svi imaju svrhu – od učenika koji se educiraju, škole koja ima mogućnost daljnjeg razvijanja programa iskustvenog učenja do OPG-va koji nude kvalitetne proizvode.”

Mateja-Angelina Kramar, voditeljica projekta ispred GreenFusion kazala je: „Cilj je da se financijska sredstva koje tvrtke odluče izdvojiti za revitalizaciju zemlje, tla i šuma ili održivu budućnost, usmjere na dugoročno edukativne i utjecajne projekte te da se ulaže u odgojno-obrazovne ustanove ili OPG-ove, koji imaju sjajne projekte, no nemaju dovoljno financija za izvedbu. Za razliku od velikih državnih projekata, smatram da su oni manji i srednji, često financijski zanemareni, dok su upravo oni ti koji na kraju čine razliku u društvu.”

Ravnatelj škole Vugrovec, Vlado Vuger, kazao je kako su učenici i osoblje spremni za sadnju 22. travnja te ih posebno veseli što će upravo njihova škola biti ta kojoj se omogućila sadnja voćnjaka: „Počašćeni smo mogućnosti daljnjeg provođenja projekta škole u prirodi. Voćnjak je preduvjet za stvaranje učionice na otvorenom, gdje će biti edukativne ploče i sva oprema nužna za učenje. Površina se upravo priprema i malčira za akciju, a učenici nestrpljivo čekaju dan sadnje.”

Projektom 200 sadnica voćki za učionicu pod krošnjama stvara se preduvjet za program škole u prirodi, koji, osim što će učenicima omogućiti direktno ubiranje s krošnji i uživanje u slatkim plodovima, pruža više aktivnosti usmjerenih na očuvanje okoliša, proizvodnju domaćih proizvoda poput pekmeza, a, u sklopu školskog kurikuluma, unaprjeđivanje programa domaćinstva. Aktivnosti će provoditi školske eko grupe, pa će tako pod krošnjama jabuka, kruški, breskvi, šljiva, trešnji i drugih vrsta, djeca lakše i više učiti o agronomiji, razvijati samostalne vještine sadnje te produbiti empatiju prema okolišu u kojem borave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije