Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Školarci: Zovemo li 112 ako nas napadne lisica?

Trii milijuna poziva ostvareno je broj hitnih službi, često zovu i turisti. Pripadnici Državnog centra za zaštitu i spašavanje i Gorske službe spašavanja upoznali su osnovnoškolce iz Jaske sa svojim radom
12. veljače 2014. u 12:36 1 komentara 245 prikaza
Dan broja 112
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kamo se skloniti u slučaju potresa – upitao je Nenad Prpić iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb učenike trećih i četvrtih razreda Osnovne škole Ljube Babića iz Jastrebarskog.

– Pod stol! Ispod okvira od vrata! Pod krevet! – odgovarali su osnovnoškolci svom predavaču koji im je o opasnostima kojima mogu biti izloženi u svom domu, školi ili na ulici govorio u zgradi Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) na obilježavanju Dana jedinstvenog europskog broja 112. Iako imaju samo deset godina, školarci su i te kako znali važnost telefonskog broja koji se, doznali su, može slobodno nazvati suoče li se s bilo kakvom opasnosti.

Dan broja 112 | Autor : Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

A što ako nas, u šetnji šumom, napade bijesna lisica? A što ako slomimo nogu na skijanju? A što ako se izgubimo u planini? – ispitivali su članicu Gorske službe spašavanja Anu Bakšić koja im je strpljivo odgovarala na sva pitanja. Objasnila im je kako se planinariti nikad ne odlazi sam, a sa sobom je uvijek poželjno imati mobitel.

– Ili GPS – primijetili su bistri Jaskanci koji su se najviše ipak obradovali Tomislavu Mareviću i njegovoj Oni, psu tragaču. Što se dogodi ako pas i sam ostane zatrpan kad u ruševinama traži ljude, zabrinuli su se odmah. Tomislav im je, međutim, odmah odgovorio da se to još nikada nije dogodilo.

Dan broja 112 | Autor : Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Uh, dobro – odahnuli su osnovnoškolci te odmah upitali sljedeće ključno pitanje, ima li kujica Ona dečka te, naravno, u kojim im još slučajevima ona može pomoći.

– Pa mi za sve što se dogodi možemo samo nazvati 112 – zaključili su osnovnoškolci, što je bila i poanta obilježavanja Dana broja 112. Broj je to za sve hitne službe, a u Hrvatsku je uveden 2005. godine, objasnio je ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić.

– Ljudi sve više koriste 112. Prošle godine biran je tri milijuna puta, od čega je veliki broj poziva bio na stranim jezicima, što znači da je 112 koristan i turistima – objasnio je Perinić.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • schteff:

    ma svaka Vam čast, 6 županija pliva, a baš taj dan treba držat predavanja klincima !!!!