Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTOHTONE DELICIJE

Sira i vrhnja, špeka i kobasa, štruklji i mlinaca iz krušne peći, svega ima na "100% zagorsko"

storyeditor/2022-10-14/PXL_141022_96124905.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
15.10.2022.
u 09:31

Veseli Zagorci na Europskom su trgu još danas do 20 sati

Iako poznata popevka veli "Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene, ne buš videl beli Zagreb grad", naši su ga Zagorci ipak vidjeli jer svoje autohtone proizvode već 13. put nude u metropoli. Sira i vrhnja, špeka i kobasa, nezaobilaznih štruklji i mlinaca iz krušne peći, svega ima na sajmu "100% zagorsko" koji se još danas održava na Europskom trgu, a obišao ga je jučer i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u društvu krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara i predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića.

Prema bakinu receptu

Najveća gužva stvara se na štandu OPG-a Branka Kveža, gdje mirisima privlače mesne delicije poput čvaraka, špeka, kobasa, ali i zagorskog kulena. Na svom imanju u Svetom Križu Začretju uzgaja, kaže, 15 pajceka po turnusu, a kolinje ima svaka dva mjeseca. Kilogram špeka, kao i kobasa za rezanje, ondje možete kupiti za 95 kuna, kobase za kuhanje dobit ćete za 30 manje, a cijena kulena je 220 kuna.

– Znate da je hrana domača kad je z Mača – govori nam Monika Galic koja s ocem Jožom na sajmu nudi nezaobilazne štruklje. U svojoj pekari na OPG-u peku ih u krušnoj peći, a sajamska cijena im je 10 kuna po komadu. Toliko stoje i bučnica te jabučne štruklje, a domaći mlinci osam su kuna više.

Kakav bi to sajam autohtonih zagorskih proizvoda bio bez sira i vrhnja pa ih na svom štandu nudi Vlado Ljubić iz Desinića. Svježi sir koji radi prema bakinoj recepturi prodaje po 20 kuna za pola kilograma, a 200 mililitara kiselog vrhnja stoji sedam. Rustikalne mlince od heljdina brašna i pirovih posija pečene na metalnoj ploči nudi Branko Bačanek na štandu Kogutex iz Konjščine. Za rustikalne mlince izdvojit ćete 20 kuna, a za obične dvije kune manje.

Možete se opskrbiti i povrćem iz ekološkog uzgoja s OPG-a "Slatko moje zeleno" iz Donje Stubice, koje su donijeli supružnici Anita i Zvonko Hursa. Nude sezonsko povrće poput batata, kojemu je cijena 20 kuna, glavica kovrčavog kelja stoji upola manje, a cijena tikvi je 15 kuna po kilogramu. Rade, dakako, i zimnicu, čija je sajamska cijena 35 kuna za staklenku, a možete kušati i njihov džem od gorke naranče koji stoji od 30 do 65 kuna.

Čuvarice baštine

Udruga Oroslavski vez već 15 godina njeguje kulturnu baštinu pa Darinka Pušek i Dragica Benko predstavljaju neke od njihovih najljepših radova, poput zidnjaka na kojima 17 članica koristeći ovjenac i konac ručno ispisuje šaljive poruke, a kupiti se mogu za 150 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije