Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Informativni centar za prevenciju zagrebačke policije

Sigurnoj vožnji podučavaju igrom s “pijanim” naočalama

05.04.2017., Zagreb - Informativni centar za prevenciju PUZ-a. Marijan Podrug.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
12.04.2017.
u 11:47

Ispitali smo što se nudi u Centru za prevenciju u Martićevoj u kojem policajci savjetuju Zagrepčane o zaštiti života, doma, auta...

Natjecanje u tome tko će u minuti dodirnuti više svjetlećih polja na uređaju koji podsjeća na društvenu igru Twister nije pravo “rivalstvo” sve dok na oči ne stavite “pijane” naočale koje simuliraju stanje organizma s 1,5 promila alkohola u krvi. Vid se muti, ruke nekako postaju teške, a reakcije usporene.

Dvije godine “pauze”

– Zamislite kako je tek onda kad takvi sjednete za volan – odgovara nam policajac Marijan Podrug nakon odigrane partije. Nismo iz dosade odlučili sa sobom ponijeti igru, već nas je jedan takav uređaj dočekao u novom Informativnom centru za prevenciju Policijske uprave zagrebačke (PUZ) u Martićevoj 10. Njime policajci žele “začiniti” uobičajene savjete o sigurnoj vožnji i posjetiteljima omogućiti da iskuse kakve su im reakcije kada popiju čašicu previše. U sigurnim uvjetima, bez posljedica i kazni, jer posao osmero policajaca iz PUZ-ove Službe za prevenciju nije kažnjavanje nego informiranje i savjetovanje građana. Svaki dan jedan od njih dežura i u Informativnom centru gdje građani mogu dobiti korisne savjete o tome kako se zaštititi od kaznenih djela.

– Posjetitelje najčešće informiramo o tome kako da zaštite svoje domove, predmete i vozila od provala i krađa. U centru imamo i takozvani sigurnosni dućan u kojem se može razgledati tehnička i elektronička zaštita i upoznati se s različitim vrstama zaštitne opreme kao što su alarmi, videonadzor, detektor pokreta i slično – objašnjava policajac Podrug.

Centar za prevenciju osnovan je 2005. i deset godina bio je lociran u Savskoj. Zbog tehničkih razloga zatvoren je prije dvije godine, a krajem veljače ponovno je proradio na novoj lokaciji. No, posjeti ih tek desetak građana mjesečno. Njegovi djelatnici onima koji to žele dolaze i na kućna vrata i analiziraju koje su slabe točke u stanu ili kući i gdje bi mogli ugraditi koji sustav zaštite. Djecu u vrtićima usto uče prometnoj kulturi, osnovnoškolce i njihove roditelje sigurnom ponašanju na internetu, a s tinejdžerima razgovaraju o rizičnim ponašanjima, kao što su konzumacija alkohola i droga. Stalni su gosti podjednako i u đačkim i umirovljeničkim domovima.

– Srednjoškolce najčešće zanima koliko dugo smiju ostati vani, hoće li biti u evidenciji ako se napiju i hoćemo li ih alkotestirati. Mi im ne želimo govoriti o zabranama jer im je toga puna kapa, već u razgovoru s njima nastojimo definirati tko ili što ih potiče da piju. Tako razgovaramo i o pjesmama i videospotovima kojima su izloženi, a u kojima dominiraju alkohol, seksualizacija i nasilje – kaže Podrug i dodaje da smo po opijanju petnaestogodišnjaka među prvih pet zemalja u Europi.

Tribine za tinejdžere

Rizična ponašanja kod djece i mladih žele prevenirati i suzbiti razgovorom o pozitivnim životnim vrijednostima i hobijima koji bi ih odvratili od takvih aktivnosti. Nada se da će uskoro početi i tribine za srednjoškolce koje bi se održavale barem jednom mjesečno u Informativnom centru.

– Policajci bi moderirali tribinu i zajedno s mladima tražili odgovore na pitanja koja ih muče ili bi im, primjerice, pokazali tehnike samoobrane i zaštite – objašnjava “plavac” s 10-godišnjim stažom u Službi prevencije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije