Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60 godina Radosti

Šest desetljeća lista za koji će mnogi reći da ga se rado sjete

'28.02.2011. Zagreb - Priprema za izlozbu povodom 60. obljetnice djecjeg liista Radost.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/3
03.03.2011.
u 15:03

Radost je dio djetinjstva, pjesmice i tekstovi te ilustracije imaju oduvijek i pedagošku dimenziju, a naklada je sa 50 tisuća pala na 15.000

Izložbom u Hrvatskom školskom muzeju književni ilustrirani časopis za najmlađe Radost slavi 60. rođendan. U šest desetljeća brojne su dječje ruke listale stranice s pjesmama i tekstovima, ilustracijama koje su vjerno pratile ili nadopunjavale slova, a sve kroz pedagošku dimenziju. Iako je danas njegova naklada od nekadašnjih čak i 50.000 pala na 15.000, ovaj vremešni list ne gubi na težini.

"Živi kroz predaju"

Više od polovice života ovoga časopisa, čak 32 godine, njegov je glavni urednik Joža Skok, koji je samo produbio koncept kakav je zatekao kada se 1979. godine prihvatio uređivanja.

– Radost je uvijek imala i edukativnu funkciju, a cilj je bio potaknuti razvoj dječje kreativnosti, ali i pomoći nastavnicima u nastavi. Nismo mi željeli stvarati umjetnike, nego potaknuti dječje stvaralaštvo. Djeca nam i danas šalju svoje radove, a posebno vodimo računa da su zastupljena sva tri narječja – kazuje Skok, inače profesor hrvatskog jezika i književnosti. Uostalom, kako kaže, list Radost živi kroz usmenu predaju, kroz ljude koji su ga nekad čitali i uvijek će reći "Sjećam se Radosti, čitao sam Radost" .

Motiv Vitezu i Krklecu

On sam ne može izdvojiti poseban trenutak vezan uz Radost. No, zato postoji onaj najdraži trenutak kada novi broj ugleda svjetlo dana. A niti jedan broj časopisa, koji je Grigora Viteza i Gustava Krkleca motivirao da se priklone dječjoj književnosti, dosad nije kasnio.

Ključne riječi

Komentara 2

GO
gogafmm
11:18 06.03.2011.

....i ja sam ga citala...:)

JE
Jelci
12:21 09.03.2011.

Oooo, kako je lijepo zanti da \"radost\" jos postoji! Jesam citala sam, a onda i \" modru lastu\" i \"Lastana\"....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije