Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toplo ili hladno?

Šešir i voda za asfalt, a u hladnjači zaštitno odijelo

hladnjača
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
18.08.2012.
u 16:27

U "užarenoj" metropoli, najveće temperaturne ekstreme doživljavaju radnici na asflatiranju cesta i u hladnjačama

Sjedeći na metar i pol iznad užarenog asfalta, čija se temperatura popne i do 190 stupnjeva Celzijevih, Tomislav Jagečić može samo promatrati građane koji od vrućina bježe u klimatizirane prostore.

Na direktnom udaru

Jagečićev je posao u finišeru, stroju za nanošenje asfalta, a najveći dio posla obavlja tijekom ljetnog "uljepšavanja" Zagreba. I tako već 15 godina u Zagrebačkim cestama.

Svako ljeto mu je, kaže, vruće, a iako ima dobar razlog da se požali, to ne čini. Dok sunce prži nemilice, na sjedalici ispod njega tek su rešetke, a on je cijelom donjom stranom tijelom izložen paklenim vrućinama.

– Na direktnom sam udaru, isparava sve – kaže stoički.

I nije jedini. Njegov kolega Josip Jurina na prvoj je fronti, jer po užarenom asfaltu prelazi grtalicom, ravnajući nakupine koje je ostavila gruba obrada Jagečićeva finišera. Doduše, tad se asfalt već ohladi do "samo" 150 stupnjeva.

I na licima ostalih radnika ocrtava se puno strpljenja i izdržljivosti dok grade cestu. Pomažu im maramice, a neki imaju slamnati šešir i šilterice. Piju puno vode. Zagrebačke ceste za svojih 200-tinjak radnika na terenu osiguravaju litru vode dnevno.

U debelome minusu

A dok se radnici koji asfaltiraju "tope", zaposlenici u hladnjači Zagrebačkih tržnica na Savskoj cesti imaju pak druge probleme dok čuvaju viškove hrane s tržnica.

Dok skladište i pripremaju škarpine, losose, janjce, mlijeko, maslac za distribuciju, većinu osmosatnog radnog vremena provode na minus dvadeset stupnjeva. Tada se koriste zaštitnim odijelima, no i u njima u ledenici smiju provesti najviše jedan sat. A onda s minus dvadeset na desetominutni odmor na plus 35 stupnjeva Celzijevih.

U trenutku izlaska oči im zaslijepe i krenu suze. Zbog iznenadne navale vrućine osjete i slabost te im se spava.

– Osim što je štetno za oči, ruke nam trnu, stradavaju mišići i bubrezi – kaže Damir Predojević, koji je u hladnjači zaposlen trideset i četiri godine. Posao, kaže, ne bi mijenjao.

– Kad drugoga nema, dobro je i ovo – nadovezuje se Husein Zahirović, koji u hladnjači radi već dvadeset godina.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije