Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra vijest

Senat Sveučilišta u Zagrebu: Nema povećanja školarina na jesen

studenti
VL FOTO
28.03.2012.
u 14:16

Na Sveučilištu u Zagrebu iduće akademske godine neće biti povećanja iznosa studentskih participacija u troškovima studiranja

Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je konačnu odluku o upisnim kvotama i iznosima studentskih participacija na I. godini preddiplomskih, integriranih i stručnih studija sljedeće akademske godine za četiri sastavnice sveučilišta nakon što je to već ranije učinio za 29 fakulteta i akademija u svojem sastavu.

Na Sveučilištu u Zagrebu iduće akademske godine neće biti povećanja iznosa studentskih participacija u troškovima studiranja pa će tako i školarine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te na Tekstilno-tehnološkom fakultetu ostati na razini prošlogodišnjih, odluka je Senata.

Sveučilište je ujedno izrazilo nadu da će i ove godine biti sklopljen sporazum između Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o pokrivanju studentskih participacija za redovite studente, tako da će upisani studenti u I. godinu studirati bez participiranja u troškovima studija.

Iduće akademske godine u I. godinu integriranog studija medicine na Medicinskom fakultetu moći će se upisati 300 studenata, pri čemu će svi studenti studirati bez plaćanja participacija u troškovima studiranja.

Upisna kvota na Kineziološkom fakultetu, na izvanrednom stručnom studiju za izobrazbu trenera, smanjena je za 100 mjesta u odnosu na kvotu koju je taj studij imao kad se izvodio na Društvenom veleučilištu, pa će se sukladno ovoj odluci u prvu godinu studija na ovom studijskom programu moći upisati ukupno 300 studenata.

Na temelju odluke Senata, ukupna kvota za upis studenata u prvu godinu preddiplomskog, integriranog i stručnog studija za sljedeću akademsku godinu iznosi 12 493. Pritom je 10.551 mjesto osigurano za redovite studente.

Najveće smanjenje upisnih kvota prisutno je u društvenom i humanističkom području, a djelomično i u tehničkom području. Smanjenja su učinjena kako bi se uskladili kapaciteti pojedinih fakulteta s preporukama Senata iz siječnja 2012., ali i kako bi se oslobodili istraživački kapaciteti neophodni za znanstvenu i stručnu djelatnost sveučilišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije