Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pedagoški standard

SDP: Bandiću, iste vrtiće obećavaš već godinama. Kad će biti izgrađeni?

05.05.2016., Zagreb - Na Trgu bana Josipa Jelacica odrzan prosvjed Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske za dostojanstvo struke i bolje uvjete rada zaposlenih u djecjim vrticima.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunić/PIXSELL
08.06.2016.
u 08:00

Najveća oporbena stranka traži da se na Gradskoj skupštini hitno uvrsti i rasprava o predškolskim ustanovama. - Ni nakon dvije godine nije ispunjena obveza iz Zakona o predškolskog odgoja – stvaranje mreže gradskih vrtića, upozorava SDP

S argumentacijom kako su vrtićke grupe Grada Zagreba prenatrpane i protuargumentacijom da situacija nije zabrinjavajuća – preciznije nije točna – suprotstavit će se SDP-ovi skupštinari gradonačelniku Milanu Bandiću na sjednici Gradske skupštine zakazane za četvrtak 16. lipnja.

Naime po hitnom je postupku na dnevni red, na traženje zagrebačkog SDP-a, na čijem je čelu Davor Bernardić, uvrštena rasprava o stanju u predškolskim ustanovama Grada Zagreba.

– Smatramo da je stanje u dječjim vrtićima zabrinjavajuće te da se hitno treba raspraviti o ovom važnom pitanju u Skupštini. Nepoštovanje pedagoškog standarda, teški uvjeti u kojima odgojiteljice i odgojitelji odgajaju djecu, nedostatak didaktičke opreme i igračaka svakako zaslužuju promptnu i ozbiljnu raspravu te kvalitetno i cjelovito rješenje – obrazložili su iz Kluba zastupnika SDP-a hitnost svog zahtjeva. Kako su kazali, izrada mreže gradskih vrtića nužna je pa to zahtijevaju, a ona se, među ostalim, građanima obećava već dvije godine, no na usvajanje još nije pristigla iako je propisana Zakonom o predškolskom odgoju.

– U programima od 2012. do 2016. godine navode se prioritetni projekti gradnje vrtića, no vrtići kao što su Trnava, Resnik, Ivanja Reka, Malešnica – Špansko, Dragonožec, ... godinama su na listi prioriteta i u programima kapitalnih ulaganja u objekte društvene djelatnosti, a nisu realizirani. I sada se nalaze u programu 10+10+10 s upitnom realizacijom – poručuju SDP-ovi skupštinari.

Da veličina grupa ni po čemu nije sporna, misli i gradonačelnik Bandić, ali i pročelnik Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Ivica Lovrić te ponovno obećavaju – vrtićka mreža bit će izrađena.

– U Zagrebu gradske dječje vrtiće pohađa 34.620 djece o kojima se brine čak 5500 djelatnika – stručnog osoblja: odgojitelja, pedagoga, logopeda, defektologa, psihologa i zdravstvenih voditelja. Standard je to kojemu teže svi hrvatski gradovi, a posebnost zagrebačkog sustava očituje se i u socijalnoj participaciji roditelja u plaćanju vrtića – poručila su obojica.

Problem, kako naglašavaju oporbenjaci, jest i stimulacija provoditeljima raznih programa u vrtićima. Sada se na osnovi stimulacije može rasporediti maksimalno 20 posto od iznosa koji uplaćuju roditelji za vrtiće što, tvrde oporbenjaci, stvara nezadovoljstvo u redovima odgojitelja.

Komentara 3

Avatar ankabutorac
ankabutorac
10:45 08.06.2016.

Bu ih otvoril u Remetincu, a on ko tetica cuvalica bu ucil decicu kak se dela....

R0
R00kie
09:35 08.06.2016.

sta ce nam vrtici kad za 10 god nece biti djece

DU
Deleted user
08:47 08.06.2016.

Za koga vrtiće??? znaju li ovi samoljubivi uhljebi koji imaju posao da je samo u Njemačku lani uselilo 91 000 mladih iz Hrvatske??? za koga će se graditi vrtići?? jedino ako ovo nije naručeni prilog od interesne skupine SDP sponzora i ''biznismena''.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije