Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Sanjkanje sa stilom - dizajnerske sanjke u obliku sobovih rogova

Veliki interes - za Supermoose sanjke stiglo je 15-ak narudžbi iako je cijena 2500 kuna
24. studenoga 2012. u 11:00 1 komentara 1963 prikaza
jan pivac,sanjke (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kada se počnu padati prve pahulje, većina djece nestrpljivo čeka da snijega napada dovoljno kako bi sjela na sanjke i pojurila niz proplanke, livade i šumske staze. Upravo je o sanjkama, Božiću i sobovima razmišljao mladi zagrebački arhitekt Jan Pivac, što ga je dovelo do inovativne ideje – prvih hrvatskih dizajnerskih sanjki u obliku sobovih rogova.

Fantastične reakcije

– Pala mi je ideja na pamet i samo sam počeo crtati. Iskreno, bez ikakvih očekivanja. Objavio sam slike na internetu i reakcije su bile fantastične. Onda sam pomislio, pa zašto ne bih napravio i prototip – kazao je 29-godišnji Jan. Prve tri Supermoose sanjke jučer su izašle iz radionice. Cijena im je 2500 kuna, kaže Jan, jer su napravljene od najboljih materijala.

– Glavna konstrukcija je lamelirana drvena ploča koja je vodootporna, ostalo je od nehrđajućeg čelika i aluminija, a sjedalica je kožna i u širokoj paleti boja. Sanjke su testirane i definitivno su neslomljive – objasnio je arhitekt.

I na strana tržišta

Iako je jučer napravljen prvi prototip, Jan ima već 15-ak narudžbi. Od idućeg će tjedna jedinstvene dizajnerske sanjke biti dostupne u dućanima Iggy u Varšavskoj ulici i Ro Collection u Ilici.

– Znam da je cijena visoka, ali to je posljedica skupih materijala i troška izrade. Probat ću ga plasirati i na skandinavsko tržište – poručio je Jan Pivac, uspješni arhitekt koji ne napravio brojne projekte, poput bara u Sheratonu, Good food zalogajnice na uglu Tesline i Gajeve, Fly bara u Vukovarskoj, aerodroma Lučko te brojnih vila. Supermoose sanjke su mu prvi izlet izvan struke.

– Vjerujem da će Djed Božićnjak biti ljubomoran – kroza smijeh kaže Jan.

>> Tajna dobrog sanjkanja je u kuhanom vinu

Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • bomba:

    2500 kuna a ide globalno zatopljenje kažu. Možda neće biti vremena da se upotrijebe i mjesec Studeni a on topal. Dali su mu ime Studeni zato valjda što je bilo studeno ili hladno u tom mjesecu a ne toplo kao ... prikaži još!ao danas i prošlih godina. Nekad se pjevalo sveta kata snijeg za vrata danas kata prođe a snijeg ne dođe. Sve je manje snijega u našim krajevima i ne vidim isplativost ovog projekta. Možda rogovi prestavljaju simboliku i onaj tko kupi ove sanke može se zvati rogonja.