Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Sandra Švaljek: Ako Bandić imenuje Vesnu Kusin, dat ću ostavku i idem u Skupštinu

Švaljek bi osnovala Klub nezavisnih zastupnika u koji bi ušla još dva do četiri zastupnika iz Bandićeva kluba
22. ožujka 2015. u 08:30 87 komentara 16237 prikaza
mile
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Sandra Švaljek jučer je najavila da će dati ostavku na mjestu zamjenice gradonačelnika ako Milan Bandić imenuje svoju drugu zamjenicu Vesnu Kusin da ga dalje mijenja dok je pod zabranom obavljanja dužnosti.

– Smatram da bi to bile nepotrebne turbulencije za Grad koji je i tako već dovoljno uzdrman. Grad ne treba gurati u disfunkcionalnost, no ako se to dogodi, nema smisla da ostanem na poziciji na kojoj ne mogu više ništa napraviti – kazala je Švaljek. Dodala je da nije dobro da se zbog nepotrebnih političkih igara pozornost skreće s projekata koji se trebaju dovršiti.

Odlaskom iz Ureda gradonačelnika, saznajemo, Švaljek ipak ne planira otići iz gradske politike, već će aktivirati svoj mandat u Skupštini, u koju je kao druga izabrana na Listi Milana Bandića. Švaljek bi u Skupštini osnovala Klub nezavisnih zastupnika, a navodno bi u njega ušla još dva do četiri zastupnika ili zastupnice iz Bandićeva kluba koji se također ne slažu s njegovom sadašnjom politikom. U tom slučaju Klub Milana Bandića bi sa sadašnjih 17 zastupnika pao na 13 do 15 zastupnika, čime bi se ozbiljnije približili SDP-u (12 zastupnika) ili HDZ-u (10 zastupnika). To je opcija o kojoj u Bandićevu klubu nisu ozbiljno razmišljali kada su javno zaratili sa Švaljek. Iz Kluba Milana Bandića nisu potvrdili tezu da će gradonačelnik uskoro zamijeniti pozicije Švaljek i Kusin jer kažu da je to ipak samo njegova odluka. Doznajemo da toj opciji nije sklona ni Kusin, koja sa Švaljek ima korektne odnose i koja bi se teško snalazila u poslovima s kojima uopće nije upoznata. Ipak, ako Bandić tako odluči, kažu bandićevci, ona se neće tomu protiviti. I dok Bandić želi maknuti Švaljek što prije kako bi je onemogućio u potezima poput nedavnog odabira čelnika Holdinga bez njegove suglasnosti, taj potez želi povući i kako bi je što prije onemogućio da si u njegovoj fotelji dalje stvara popularnost kod građana.

– Ako je Bandić skine s položaja, stavlja je u položaj žrtve. Grad dobro funkcionira bez njega, čak i bolje, i to građani vide – kazao je jedan od zastupnika u Skupštini. Dođe li do ovog scenarija, više ništa neće stajati na putu koaliciji HSLS-HSS-Ferdelji s kojima je Bandić također raskinuo odnose u Skupštini da se udruže sa Švaljek, koju javno podržavaju. To bi bio samo uvod u veliku koaliciju u kojoj se nadaju i HDZ-u. Još ranije šefovi HDZ-a i HSLS-a dogovorili su se da će na izborima za gradonačelnika postaviti ili nekog jakog HDZ-ovca koji će moći pobijediti Bandića ili nekog jakog neovisnog kandidata. Bandića će 2. lipnja, ako ne izađe iz pritvora do kraja mandata, zamijeniti zamjenica, bila to Kusin ili ostala Švaljek. Sve je izvjesnija i opcija da bi na izborima upravo Švaljek mogla biti najveći suparnik sadašnjem gradonačelniku.

>> Dok Bandić ne odluči drukčije, Švaljek obnaša dužnost gradonačelnika

Tuča u Konjščini
nevrijeme
Sjever Hrvatske pogodila obilna tuča, nestabilno i na sjevernom Jadranu
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • Alkana:

    Sandra se ponaša nekorektno. Rekla je da se neće baviti politikom nego samo radom a sada se vidi da to nije bila istina.

  • Prunus:

    Neka ova Švaljek bude gradonačelnica kada ju građani Zagreba izaberu, a ne preko Milanovićevog partijskog represivnog aparata koji se trenutno iživljava nad Bandićem. Koliko vidim, Švaljek iako ništa konkretno ne radi niti ima ikakve projekte iz sebe, trenutno uz pomoć ... prikaži još! medija radi sebi reklamu i u dogovoru je sa Milanovićem, a šuška se da se dogovara i sa hdz-om, i što bi sad Bandić trebao? Ostaviti gospođu koja mu muti iz leđa? Onda neka se i Milanović makne sa premijerske funkcije i prepusti fotelju npr. Liniću. Svi ti medijski kandidati za gradonačelnika poput Švaljek te ostali partijski kandidati će imati priliku testirati svoju popularnost u Zagrebu, strpite se malo hijene.

  • dalibor.hren:

    Nije Švaljekica niš drugačija....