Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Sanaciju klizišta iznad svojih kuća čekaju već šest mjeseci

U Ulici Mihovci dio stanara zbog klizišta do kuća ne može automobilima, problem su i slijevne vode
02. veljače 2015. u 13:15 0 komentara 1071 prikaza
Dubrava
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Dio ceste u Ulici Mihovci prije pola godine jednostavno je otklizao niz brdo.

Stanari ne mogu do svojih kuća automobilima, a slijevne vode s ceste odlaze direktno u kuće koje se nalaze u njenu podnožju. Sanacija, koja je obećana u najkraćem mogućem roku, još nije obavljena, već su Zagrebačke ceste, objašnjavaju stanari Ulice Mihovci, izgradile betonski blok visine dvadesetak centimetara kako bi se spriječilo slijevanje vode u kuće.

– Klizište se nalazi točno iznad kuća i, kad je pala kiša, voda je išla direktno u prizemlja, koja su i poplavila. Susjed i ja čak smo tužili Zagrebačke ceste jer nisu popravili odron i dobili odštetu za uništeni namještaj – objasnio je Sanel Matolić i dodao kako su mu nadležni obećali da će se cesta početi sanirati na proljeće, nakon što se provede natječaj za izvođača radova.

– Jedan je natječaj već bio, ali ponuđač nije ispunio uvjete budući da brdo prvo treba i statički dobro osigurati – rekao je Matolić. Kuće u podnožju klizišta sigurnije su otkad je podignut "zidić", pa voda više ne otječe prema njima, ali to, ističe Smiljka Gomaz, stanarka ulice, nije konačno rješenje.

– I inače voda, kad kiša pada, teče po ulici jer nema kanalizacije, a ni vodovoda – objasnila je Smiljka Gomaz te dodala da se upravo zato što ne postoji odvodnja ne mogu napraviti ni slijevni kanali za kišnicu. Ona već godinama piše Gradu da uvedu vodu budući da je u dijelu ulice ima. Problem koji traje gotovo šest mjeseci nastojat će se riješiti što prije, obećali su iz Grada na Kvartovskoj tribini, a Dubravko Filipan, rukovoditelj službe razvoja Vodoopskrbe i odvodnje, rekao je kako će ovog tjedna pregledati klizište da vidi kako ubrzati postupak sanacije.

Pitanja i odgovori

U današnjem broju donosimo dio odgovora na pitanja koja su nam uoči posljednje održane Večernjakove kvartovske tribine proslijedili stanari gradske četvrti Gornja Dubrava.

Na pitanja Večernjakovih čitatelja odgovarao je Dinko Bilić, pročelnik gradskog Ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada.

Hoće li se i kada asfaltirati Jalševačka cesta na njenu kraju koji ide iz Furdina u pravcu Ćuka? Cesta je u lošem stanju.

Dinko Bilić: Jalševečka ulica nije uvrštena u asfalterski program za 2015. godinu ovog ureda.

S obzirom na to da se programi i planovi ovog ureda izrađuju u koordinaciji s vijećima gradskih četvrti, građani se mogu obratiti Vijeću gradskoj četvrti kako bi se njihova ulica uvrstila među prioritete u sljedećem planskom razdoblju ili u plan izvođenja u sklopu malih komunalnih akcija gradske četvrti.

Asfalt u Ulici Žuti brijeg radio se u dvije etape, ali prije 38 godina, i to na lošu podlogu. U međuvremenu se to naselje jako izgradilo pa je mnogo prekopa za vodovod, kanalizaciju i plin. Hoće li se Žuti brijeg napokon sanirati?

Dinko Bilić: Za uređenje ulice Žuti brijeg izrađena je tehnička dokumentacija prema kojoj je predviđena cjelokupna sanacija kolničke konstrukcije i nogostupa.

Nažalost, zbog velikog opsega predviđenih radova, nedostatnih financijskih sredstava, prometnica nije predviđena za uređenje u 2015.

Kada će se asfaltirati Dravska ulica u Gornjoj Dubravi?

Dinko Bilić: Dravska ulica je uvrštena u prijedlog asfalterskog programa nerazvrstanih cesta u 2015. godini.

Konačna verzija asfalterskog programa definirat će se početkom veljače 2015., nakon usklađivanja s programima svih komunalnih tvrtki te bi se zatim pristupilo izvođenju radova prema prihvaćenom programu.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.