Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Samoborci smeće plaćaju po veličini kante i broju odvoza

– Građani će već u petak dobiti obavijest o tome u poštanskim sandučićima. Pilot-projekt provodit će se u 32 ulice – najavljuje Marunica.
19. studenoga 2009. u 23:43 2 komentara 136 prikaza
kontejneri
Foto: Ljiljana Risek, arhivska fotografija

Tek je počeo novi način naplate odvoza komunalnog otpada u Samoboru, a već su se pojavili problemi!

Novčani, dakako.

Nekome računi manji

Budući da se po novom sustavu naplate odvoz smeća više ne računa po kvadraturi stana, već po veličini kante za smeće i broju stanara, veći broj Samoboraca ostao je neugodno iznenađen većim računima.

– U Komunalcu su obećali da će povećanje iznositi 30 posto, a zapravo je puno više. Sad se radi novi model naplate po kojem bi se računi smanjili već za siječanj. I to tako da se odvoz smeća s dva puta tjedno u gradu svede na jednom tjedno – rekao je gradonačelnik Krešo Beljak, i sam iznenađen tolikim povećanjem cijena jer je stavio svoj potpis na novi sustav naplate.

Marijan Marunica, šef Komunalca, pita se zašto se ne priča da su se velikom broju Samoboraca računi i smanjili.

– Nekome je otišlo gore, nekome dolje. Računi su se gospodarstvu znatno smanjili jer su sada kante za građane i privredu jednako vrijedne – kaže Marijan Marunica.

Plaćaju i odlaganje smeća

Dodaje, ipak, da od sljedećeg tjedna počinje pilot-projekt u južnom dijelu grada i Žumberačkom naselju, gdje će se u tri tjedna smeće odvoziti samo jednom tjedno (dosad je bilo dva puta tjedno), i to 24. studenoga, 1. i 8. prosinca. Bit će to provjera hoće li ulice biti zatrpane smećem ili ne.

– Građani će već u petak dobiti obavijest o tome u poštanskim sandučićima. Pilot-projekt provodit će se u 32 ulice – najavljuje Marunica. Ako se prihvati da se smeće odvozi jednom 
tjedno, građani si račune mogu smanjiti i odabirom kante od 80 litara, 
pa će smeće plaćati 66,42 kune, za kante od 120 litara plaćat će se 79,95 kuna, a za one od 240 litara 98,40 kuna.

Stanari iz zgrada plaćali bi pak 55,97 kuna, a sada za dva odvoza tjedno plaćaju 77,49 kuna.

Ipak, bitna je stavka u samoborskom računu za odvoz smeća i odlaganje otpada na Jakuševcu, za što građani mjesečno plaćaju dodatnih 90 kuna.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • -obrisani-:

    Sad možemo očekivati da će Sanoborci kopati u svom dvorištu grabe i paliti smeće. To bi za nas u Novom Zagrebu bilo dobro, jer bi manje smeća dolazilo na Jakuševac, a oni bi uštedjeli.

  • necija mama:

    samo mi nije jasno ako zgrada ima kantu (kontejner) od 240l zašto svi stanari plaćaju puni iznos cijene za odvoz tog jednog kontejnera, a ako jedan vlasnik ima kantu od 240l samo će on jedan platiti tu istu cijenu... Znači ... prikaži još! da će za istu kantu primjerice zgrada sa 12 stanova platiti 12 puta odvoz iste kante... avinadal Grad Samobor kao i svi drugi gradovi čije se smeće odvozi na Jakuševac tu uslugu plaća Gradu Zagrebu... I kada bi stanovnici tih gradova počeli kopati i paliti smeće Zagreb bi ostao bez većeg dijela prihoda...