Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samobor

Samoborček i kremšnite na torbicama mogu biti novi suvenir

20.02.2015., Samobor - Snjezana Sirovica, vlasnica obrta Sartess torbice. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
12.03.2015.
u 11:30

Samoborske torbice Snježane Sirovice stoje 180 kuna i najviše ih se prodaje putem Facebook-stranice ili direktno od dizajnerice

Fascinacija torbicama ovu je Samoborku držala od tinejdžerskih dana.

Nikad ih nije bilo dosta. Onda je shvatila da ih može i sama šivati. Nakon završene srednje ekonomske škole upisala je krojački tečaj. I počela s vlastitom miniproizvodnjom.

Direktna prodaja

Tada je radila običan uredski posao, jurila doma nakon radnog vremena kako bi se usavršavala u šivanju. S vremenom je tvrtka u kojoj je radila propala, a šivanje torbica postalo je posao kojim se prehranjuje. Sedam godina poslije rezultiralo je to sasvim drugačijim samoborskim suvenirom. Snježana Sirovica u sklopu svog brenda Sartess torbice osmislila je one s motivima Samobora.

– Oduvijek su mi se sviđali i radovi ilustratorice Lane Hudine pa sam je zamolila da nacrta svoju verziju fašnika, Samoborčeka i kremšnite, kao simbola grada. Fotografirala sam i vlak koji stoji na ulazu u Samobor, a Lana ga je odlično prenijela na platno. Taj je motiv i najtraženiji – rekla je Snježana Sirovica te dodala da su torbice nastajale mjesec i pol.

Najviše ih prodaje putem Facebook-stranice, a i Samoborci koji je znaju naručuju direktno od nje. Jedna je čak završila i u Splitu.

No izravna prodaja u galeriji u kojoj ih je izložila nije išla. Na polici su samoborske torbice koje prodajem po cijeni od 180 kuna, kaže Sirovica, bile gotovo godinu dana, a onda ih je uzela jer nije prodala – nijednu.

Bez sluha za dizajnere

– Općenito, Samobor nije grad za mlade dizajnere, kojih ima. Gotovo da nema mjesta i događanja na kojima možemo izložiti svoje radove. Samoborci se uglavnom fokusiraju na stare zanate, tradicionalne, a ni Turistička zajednica ni Grad nemaju sluha da nam pomognu – kaže Sirovica te dodaje kako je jednu torbicu donirala kao poklon na tomboli koja se ove godine održavala na glavnom samoborskom trgu u povodu podnevnog dočeka Nove godine.

U međuvremenu prodaje torbice koje nemaju veze sa Samoborom i od toga živi. Dnevni je boravak pretvorila u vlastitu radionicu, proda prosječno tridesetak torbica mjesečno, a one samoborske i tako je, kako kaže, napravila zbog vlastitog gušta.

Ljubav za modom bila je tolika da je s vremenom upisala i završila modni dizajn, a sada polazi studij kostimografije na jednom privatnom učilištu. A torbice prodaje kao dodatni posao uz studiranje. No kada bi njezinu torbicu prihvatili kao samoborski suvenir, čiju je ponudu htjela osvježiti, sreći joj ne bi bilo kraja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije