Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poklon

Samobor uskoro dobiva sunčani sat uz šetnicu uz Gradnu

sat
Grad Samobor
18.07.2015.
u 10:30

Inicijativu je pokrenulo Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora, koji su već pokrenuli nekoliko projekata

Simbol mnogih gradova, sunčani sat, uskoro će krasiti i samoborsku šetnicu uz Mlinove.

Na gradskom zemljištu, u blizini nekadašnje robne kuće Sama, Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora započelo je s izgradnjom vertikalnog sunčanog sata, astronomske naprave koja pokazuje položaj sunca na nebu, a sjena pokazivača prikazuje koliko je sati. Na podlozi uz sunčani sat bit će postavljene i klupe za odmor, čime će šetnica dobiti novi sadržaj.

- Već dvadeset godina trudimo se provoditi projekte društvene namjene. Tako smo 2003. godine na mjesto na kojem je bila postavljena stara, drvena piramida/vidikovac, koja je od 1913. do 1946. godine bila ponos Samoboraca postavili toranj-vidikovac čelične konstrukcije visine 14 metara. Otamo se pruža odličan pogled na Samobor i Samoborsko gorje - priča predsjednik Društva inženjera i tehničara Grada Samobora Stjepan Crnjak. Pred nekoliko godina pokrenuli su i postavljanje meteorološkog stupa na Trgu Matice hrvatske. U stup, visok 3,5 metara, ugrađeni su termometar, tlakomjer, vlagomjer i indikator UV zračenja Sunca...

- Bio je to svojevrsni nastavak priče o restauraciji zaboravljenih znamenitosti Samobora; naime, početkom 20. stoljeća grad Samobor imao je meteorološki stup, a nalazio se kod crkve sv. Anastazije, smješten gdje je sada kip Majke Božje - kažu iz Društva. Izdali su i "Vodič arhitekture Grada Samobora i okruženja", u sklopu kojeg su prikazali povijesni i urbanistički razvoj tog grada...

Nakon što se sunčani sat izgradi, društvo će ga donirati Gradu Samoboru i dati ga njima na upravljanje, kao što su napravili s ostalim projektima.

- Trebao bi biti gotov do Dana Grada Samobora u listopadu, kada ćemo proslaviti i dvadeset godina postojanja. Vrijednost projekta je 60.000 kuna, financira se donacijama članova, neke samoborske firme nisu naplatile rad - priča Crnjak.

Društvo je osnovano 1995. s ciljem da okupi što veći broj inženjera i tehničara svih tehničkih struka u Samobor, koji će promovirati tehničku kulturu među Samoborcima putem javnih predavanja, pokretanja inicijative za unapređenje življenja, održavanje kulturno-spomeničke baštine...

Komentara 2

VI
Vito
07:37 19.07.2015.

Samobor uskoro dobiva sunčani sat uz šetnicu uz Gradnu ______________ Stvarno???? ___________ Je li vam poznato da u Zagrebu, pored "kultnog" sunčanog sata na zidu zgrade u Tkalčićevoj postoji sunčani sat???????? ______ Istina zapušten i teško čitljiv zbog sjene koji naj baca krošnja stabla. _________ Znam i za jedna sunčani sat u Zagrebu ispred, na parkiralištu "Bočarskog doma" - i njega je teško primjetiti, jer je zapušten i obrastao, doslovno, grmljem, dok su ispred njega "posadili" stup s prometnim znakom. ___________ Pročitao sam ovaj plagijat - i nisam vidio nigdje da je izvor podataka I Samobor dobiva sunčani sat | radiosamobor.hr www.radiosamobor.hr/2015/07/17/i-samobor-dobiva-suncani-sat/ Prije 2 dana - Simbol mnogih gradova, sunčani sat, uskoro će krasiti i samoborsku šetnicu uz Mlinove. Turistička zajednica grada Samobora - Samobor ... - Facebook https://hr-hr.facebook.com/tzsamobor Trg kralja Tomislava 5, Samobor www.tz-samobor.hr. ... 16 h ·. Simbol mnogih gradova, sunčani sat, uskoro će krasiti i samoborsku šetnicu uz Mlinove. SAMOBOR: Sunčani sat na samoborskoj šetnici - Objektiv ... www.gosucker.com/.../SAMOBOR-Suncani-sat-na-samoborskoj-setnici-3... Prije 2 dana - Simbol mnogih gradova, sunčani sat, uskoro će krasiti i samoborsku šetnicu uz Mlinove. Samoborsku šetnicu krasit će SUNČANI SAT - Zagreb.info ... www.gosucker.com/.../Samoborsku-setnicu-krasit-ce-SUNČANI-SAT-32... Prije 2 dana - ... sunčani sat, uskoro će krasiti i samoborsku šetnicu uz Mlinove. Službene mrežne stranice Grada Samobora www.samobor.hr/ Simbol mnogih gradova, sunčani sat, uskoro će krasiti i samoborsku šetnicu uz Mlinove. _______________- Niti ostatak teksta nije "izmišljen", nego kopiran pa "prilagođen"

Avatar ankabutorac
ankabutorac
11:40 20.07.2015.

Pa kaj ce nam suncani sat kad vec svaki nosi vuru sa sobom...hocemo nas Samoborcek....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije