Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U optimističnom prijedlogu proračuna za 2009. i rast plaća 6 posto

Samobor: U vrijeme krize Filipec najavio procvat gradnje

02.12.2008.
u 23:14

Dok ostatak Hrvatske strahuje od nadolazeće ekonomske krize i negoduje zbog najavljenog zamrzavanja plaća, sudeći po prijedlogu gradskog proračuna za 2009. godinu, Samobor krizu neće ni osjetiti.

Plaće će ipak rasti
– Budući da će se globalna financijska kriza najviše odraziti na građevinarstvo, sljedeća je godina najpogodnija za pokretanje kapitalnih projekata – smatra gradonačelnik Antun Dubravko Filipec. Takva će politika, kaže on, pomoći u očuvanju radnih mjesta u građevinskoj industriji, a i Grad će zbog pada cijena proći mnogo povoljnije. U nove će projekte, tvrdi pročelnik Upravnog odjela za financije Ronald Gajšak, Samobor sljedeće godine uložiti više od 100 milijuna, od ukupno 228,8 milijuna proračunskih kuna.

– Za uređenje sportske dvorane Rude izdvojit ćemo 8 milijuna kuna, izgradnja dva nova vrtića u Bregani i Samoboru koštat će 5,8 milijuna, a rekonstrukcija tržnice 9,5 milijuna kuna – najavio je Gajšak. Kao najvažniju i najpotrebniju investiciju gradski su oci izdvojili izgradnju novog autobusnog kolodvora za koju je proračunom predviđeno 17 milijuna kuna sljedeće i 14 milijuna kuna 2010. godine. No, ovakav ubrzani razvoj grada neće značiti i zamrzavanje plaća, obećava Filipec i dodaje kako će porast plaća umjesto predviđenih 8 iznositi 6 posto.

Oporba vrlo sumnjičava
– Sulud je plan porasta plaća od 6 posto u vrijeme krize, a jednako je smiješna i obnova tržnice ako znamo da danas svaki trgovački centar ima odjel s voćem i povrćem. Gradu je mnogo potrebniji starački dom – negoduje DC-ov gradski vijećnik Željko Koščica dok Žarko Adamek (HSS) sumnja u ostvarivost najavljenih projekata.

– Nerealno je očekivati da će proračun doista porasti za 4 posto, kako to predviđa Poglavarstvo. Do sada je najveći dio prihoda dolazio od komunalnog doprinosa, a on će ove godine znatno pasti jer je platežna moć građana sve manja, pa se ne grade ni novi stambeni objekti – objašnjava on.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije