Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simbol borbe

'Samo njemu svira bend na nebu' - danas bi Luka imao 24. rođendan

Luka Ritz
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
22.04.2014.
u 14:32

Zagrebački mladić Luka Ritz umro je u lipnju 2008. od posljedica brutalnoga fizičkoga napada u 18. godini. Postao je simbol borbe protiv nasilja...

Već bi bio i diplomirao ili pred završetkom fakulteta, dijelio sudbinu tisuća mladih u Hrvatskoj, bez perspektive, posla i nade, ali bi na svoj način, pjesmom i svirkom zasigurno znao dići glas, uime generacije...

Luka Ritz danas bi slavio 24. rođendan, da ga 1. lipnja 2008. godine na zagrebačkom Mostu slobode nije presrela banda nasilnika i divljački ga pretukla. Mladić je od teških ozljeda umro 10 dana poslije i s vremenom je postao simbol borbe protiv uličnog nasilja.

Napadači na Luku uhićeni su tek nakon nekoliko mjeseci, ali tek jedan od njih osuđen je na zatvor. Odslužio je dvije trećine pa je pušten...

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

U spomen na Luku Ritza, maturanta Grafičke škole koji je bio i rocker, svake se godine održava niz priredbi, među kojima prednjače rock koncerti, dodjeljuje se i Nagrada Luka Ritz koju dobivaju učenici osnovne i srednje škole u Hrvatskoj za promicanje tolerancije i škola bez nasilja, a njegovim životom i tragičnim ishodom nadahnuta je i potresna kazališna predstava Ovo bi mogla biti moja ulica, Kazališta ZKM.

U Zagrebu djeluje i Savjetovalište Luka Ritz, koje su pokrenuli mladićevi roditelji Reno i Suzana Ritz, kao mjesto susreta i druženja te pružanja pomoći djeci, mladima i roditeljima, a radi sprečavanja nasilnog i rizičnog ponašanja.

Savjetovalište će uskoro postati i ustanova Luka Ritz jer je Ministarstvo socijalne skrbi dalo suglasnost Gradskom uredu za obrazovanje da se savjetovalište institucionalizira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije