Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daniel Šantić, vlasnik obrta na Tuškancu:

Sad mi fotelje donose političari i menadžeri

15.10.2014.
u 11:30

U obrtu na Tuškancu stilski namještaj, umjesto spužvom, pune morskom travom, koja je u uporabi bila i prije 200 godina

Kad obnavljaju antikni namještaj iz povijesnih starih kuća i vila na Tuškancu, Pantovčaku, u Nazorovoj i drugdje, stanovnici tih zagrebačkih naselja točno znaju tko će fotelje i tapecirane stolce znati vratiti u prvobitno stanje.

U poslu od srednje škole

Na mjestu malog obrta u Ulici Tuškanac nekad je bio servis televizora i informatičke opreme, a svaki prolaznik uočit će tu dekoratersku radnju upravo zbog skromnosti zgrade u kojoj se nalazi. Izgleda gotovo kao garaža smještena među raskošnim kućama po kojima je taj dio grada poznat. Tapetar dekorater Daniel Šantić s radnikom Ivanom Lovrenčevićem ondje je već sedam godina, a u tom je poslu od srednjoškolskih dana.

– Išao sam u prvi razred ekonomske škole kad je mama rekla da će me prebaciti u drvodjeljsku kako bih mogao početi raditi kod obiteljskog poznanika, tapetara u Gračanima. Bili smo siromašni, roditelji mi nisu mogli plaćati daljnje školovanje – kaže Šantić te dodaje da je svaki dan nakon škole iz Savske odlazio u spomenuto podsljemensko naselje zaraditi novac. Njegov prvi gazda, kaže Šantić, četiri godine nije mu dao da šiva na stroj, a više puta mu je ponovio da od njega nikad neće biti majstor.

Mušterije i političari

– I danas svrati u radnju te se sjeti svoje izjave – kaže Šantić sa sjetom prisjećajući se početnih dana. Od tada promijenio je nekoliko gazda, a od svakog naučio je nešto novo. Dok jednog dana nije odlučio otvoriti svoj obrt, a prvu je radnju imao u Kranjčevićevoj ulici.

– Sada imam posla za dva sljedeća mjeseca, no u početku bilo je grozno. Morao sam cijene prilagoditi Trešnjevci, radničkom kvartu. Sjećam se, jednoj sam gospođi za presvlačenje kauča odredio najnižu cijenu koju sam mogao dati, ali njoj je i dalje bilo preskupo – kaže Šantić. Sada mu namještaj na popravak donose političari, saborski zastupnici, menadžeri...

– Većina ne želi mijenjati namještaj iz sentimentalnih razloga – kaže Šantić te dodaje da presvlačenje fotelje košta od dvije tisuće do pet tisuća kuna. Stilski namještaj zahtijeva i drvne popravke, a pune ga morskom travom, koja se nekada koristila umjesto spužve. Pri otvaranju namještaja znali su nalaziti predmete izgubljene godinama.

– Jednom smo našli originalne, neraspakirane britvice iz 1920. godine, a jednom smo starom bračnom paru vratili fotografiju sa svadbe koju su izgubili netom nakon vjenčanja – dodao je Ivan Lovrenčević.

Komentara 1

DO
doktorica
16:30 15.10.2014.

Sada mu namještaj na popravak donose političari, saborski zastupnici, menadžeri...a djedovi im čuvali ovce,očevi se kleli u petokraku,a oni vole izigravati Zagrebačku kremu u tuđim kućama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije