Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

S ulica smo spasili 13.380 napuštenih životinja, ali novca za nastavak nemamo

Pozive koje su dosad primali u SUZA-i ići će skloništu u Dumovcu, u kojem će se, kako sami kažu, jednako dobro brinuti za životinje
06. prosinca 2016. u 17:00 6 komentara 1220 prikaza
26.02.2012., Zagreb, Dumovec - Noa Vrazic u obilasku Sklonista za nezbrinute zivotinje Grada Zagreba Dumovec. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Cijeli svoj život on je spavao na gumenom otiraču iza kuće svojih vlasnika. Svezan na lanac dug jedan metar i bez zaklona od kiše, za svaki bi obrok dobivao tek – kosti. Tijelo dobermana Kana prekrivale su ranice koje su nastale jer su mu vlastite kosti probijale kožu. Izmučenog pronašli su ga djelatnici SUZA-e te ga vratili u život, ali i vjeru mu u ljude.

Radi se na prilagodbi

Kan je tek jedan od 1338 zlostavljanih životinja kojima je, uz pomoć Infocentra Saveza udruga za zaštitu životinja Grada Zagreba, pružen dom koji zaslužuju, a osim što su se, u posljednjih jedanaest godina, brinuli o zlostavljanim ljubimcima, pet tisuća njih vratili su kućama nakon što su se izgubili, 13.380 spasili su s ulice, a ukupno su primili čak 45 tisuća poziva. Do jučer, kad su objavili da se, iz financijskih razloga, Zagrepčani njima više neće moći obratiti.

Od 1. siječnja sve pozive za izgubljene, nađene i ranjene životinje zaprimat će Gradsko sklonište, a tko će preuzeti zaprimanje i obradu poziva za zlostavljane i zanemarivane životinje, nažalost, još uvijek ne znamo – objasnili su iz SUZA-e te dodali kako su ponosni što su bili dio “predivne životinjske priče, u koju je bilo utkano puno ljubavi, suosjećanja i želje da pomognu svima kojima je pomoć bila potrebna”.

Pozivi s informacijama o izgubljenim, nađenim, ranjenim i zlostavljanim životinjama do kraja ove godine još će se moći uputiti na broj telefona 060 40 40 44, a tada, kažu iz SUZA-e, adresa za sve prijave bit će sklonište u Dumovcu.

– Trenutačno radimo na prilagodbi softvera i na prijenosu svih podataka. Nikakvih problema Zagrepčani neće imati, odnosno i dalje će moći prijaviti sve nepravilnosti koje primijete u gradu sa životinjama – rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba, kojoj pripada i sklonište Dumovec.

U Životinjskom kutku

Kako je objasnio Skok, novi infocentar nalazit će se u Životinjskom kutku u Vlaškoj 105, a o ljubimcima i dalje će se voditi računa kao i dosad.

NASMIJALI SE
Milanović se htio rukovati, Plenković odbio: 'Ti kažeš da je karijes, ja kažem da ne smijemo'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Čak 72% hrvatskih kompanija inoviralo je u zadnje dvije godine: Evo kako su neke od njih otvorile 300 radnih mjesta, a neke transformirale cijele industrije
  • hana11:

    tužno. šapica je bila morala zatvoriti azil, sad se gasi i suza. bitno da ima novaca za besplatne obroke za siročad koja sjedi u saboru

  • fila123:

    nas metalni sklop je daleko zaostao od recimo od Britanaca nist cudno sto se ovako nesto dogada.