Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sufinanciranje

S razdjelnicima računi manji, ali ne u stanovima s lošom izolacijom

Razdjelnici
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
17.01.2015.
u 10:30

Fond za zaštitu okoliša raspisao je natječaj na koji se stanari javljaju preko tvrtke koja upravlja njihovom zgradom.

Svi koji žive u starijim zgradama imaju priliku uštedjeti novac, jer je Fond za zaštitu okoliša raspisao natječaj za sufinanciranje ugradnje razdjelnika topline, energetsku obnovu zgrada, ali i projektiranje obnove i izradu energetskih certifikata.

Ukupno 101 milijun kuna

Riječ je o 101 milijunu kuna na koje imaju pravo stanari iz cijele Hrvatske pa, poručuju iz Fonda, treba požuriti i zgrabiti priliku što prije. Natječaji za izradu energetskog certifikata (4 milijuna), projektu dokumentaciju obnove (17 milijuna) te ugradnju razdjelnika (30 milijuna) otvoreni će biti sve do kraja godine ili dok se raspoloživi novac ne podijeli po projektima, dok je jedino za natječaj za obnovu zgrada (50 milijuna ka) dan rok do 13. ožujka.

– Budući da smo natječaj očekivali, već imamo pune ruke posla. Dogovaramo izradu energetskih certifikata i projekte obnove za koje je natječaj raspisan prije dva dana, a na natječaj za obnovu šaljemo projekte koje smo izradili prošle godine - kazala je Željka Hrs Borković iz tvrtke Planetaris.

Dodala je da su projektirali energetsku obnovu prve zgrade u Zagrebu, u Botincu, koja je lani dobila subvenciju Fonda. Obnova završava ovih dana, a stanari će štedjeti 79 posto energije. Na sve natječaje stanari se moraju prijaviti preko upravitelja zgrade, dok samu tvrtku koja će obaviti posao mogu odabrati stanari.

Sve manje vremena

No, da bi se zgrada mogla javiti za subvenciju obnove mora imati izrađen energetski certifikat i projektnu dokumentaciju. Prosječna je cijena certifikata 25-30 tisuća kuna (Fond subvencionira u tom slučaju 11 tisuća), a troškovi izrade projektne dokumentacije dosegnu i do 90 tisuća kuna (Fond pokriva cijeli iznos ako se obnova provede u iduće dvije godine). Osim obnove zgrada, velik interes bit će i za ugradnju razdjelnika ili kalorimetara za koje vlasnici stanova imaju sve manje vremena prije zakonskog roka i mogućih kazni od 10 do 50 tisuća kuna.

– Primamo brojna pitanja i velik je interes, naročito predstavnika stanara. Kad uzmemo u obzir da su u cijeloj Hrvatskoj razdjelnici dosad ugrađeni samo u 27 posto zgrada, očekujemo da će i interes za natječaj Fonda biti velik – kazala je Jasmina Mimica, direktorica tvrtke Brunata. Pojasnila je da njihova ugradnja značajno smanjuje račune, no da u svakoj zgradi ima stanova u kojima se oni povećaju.

– To su stanovi s lošom izolacijom. Važno je znati da su stanari u tim stanovima i prije trošili istu količinu energije, no prije su sve troškove plaćali svi pa nitko nije znao gdje se energija zaista troši – kazala je Mimica.

Nakon ovih natječaja, iz Fonda su najavili da će uskoro biti raspisan i natječaj za obnovu kuća. Na njega će se morati javiti Grad, a potom će raspisati natječaj za građane.

Komentara 11

JA
james49
10:44 17.01.2015.

Je bili su manji u prva tri mjeseca prošle godine, ali onda je HEP u rujnu uveo tri nova nameta, pa su sada gotovo isti makar je cijena po kWh ostala ista. Nije im dugo trebalo.

Avatar guten_tag
guten_tag
14:05 17.01.2015.

tzv direktiva kojom se po sili zakona moraju ugraditi tzv razdjelnici topline je velika prijevara i pljačka. lako dokazati. radi se stotinama milijuna kn koje građani moraju po sili zakona, uz zaprijećenu kaznu od 10-50 tisuća kn, platiti za ugradnju tih nepotrebnih uređaja. to je smišljena pljačka od koje Hrvatska nema nikakve koristi. lako dokazivo. taj novac je trebalo uložiti za obnovu zgrada i izolaciju što bi smanjilo potrošnju energije. ova floskula o uštedi 79% energije je guranje prsta u oko normalnim građanima i ismijavanje zdravog razuma. bubne se neki bezvezni broj koji nitko ne može dokazati. kad pokupe novac građanima i još im uvedu novi namet za tzv očitanje gase se svjetla i više nitko ne piše o tome niti analizira zašto su naivni građani dobro natrpali džepove prevarantima.

IV
Ivanveliki
19:33 17.01.2015.

jos je veca prijevara kod plina. tamo nam pretvaraju kubik plina u kilovatsate. plin je energent a ne energija. Energiju stvaraju nasi bojleri i peći! To bi bilo isto kao da nam na benzinskoj prodaju benzin u kwh!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije