Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedostaje svega

Romi bez dokumenata dvadeset godina od osamostaljenja

romi (1)
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/6
04.09.2012.
u 13:30

Saborski zastupnik Kajtazi naglasio je kako mnogi Romi pitaju za svoja prava, ali ne i obaveze, a za sve nedostaje edukacije te volje za promjenom životnih navika

Vrtni put, Dumovec i Struge, koji su tri od čak 25 naselja u kojima u Zagrebu žive Romi obišao je danas gradonačelnik Milan Bandić, želeći se uvjeriti ima li pomaka u kvaliteti življenja ove najsiromašnije populacije glavnog grada. U Zagrebu službeno živi 2000 Roma, no velik dio nije prijavljen pa ih u gradu podno Sljemena obitava čak tri puta više, te osim što podižu naselja bez pitke vode, kanalizacije, električne energije, dvadeset godina od osamostaljenja Hrvatske nisu ishodili ni potrebne dokumente, poput osobne iskaznice, što je samo jedan od gorućih problema.

Društvo u obilasku zagrebačkih romskih naselja gradonačelniku Bandiću pravio je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik. Po dolasku u Vrtni put u kojem živi stotinjak Roma na rubu egzistencije, infrastrukturne potrebe bile su vidljive na svakom koraku.

− Ovdje nema uvjeta vrijednih života ljudi, nedostaje vode, nema toaleta, nema asfalta, ali tu sam da uvidimo što treba, pa ćemo se za mjesec dana ponovo vratiti vidjeti što je napravljeno, analizirao je prvi čovjek Zagreba najavljujući kako će kroz trideset dana njegove službe učiniti prve pomake u postavljanju ekoloških wc-a, kontejnera za smeće, crpki za vodu, ali i organizacije prijevoza školske djece.

Konkretan je bio i zastupnik Kajtazi koji je napomenuo kako romska djeca školskog uzrasta iz Vrtnog puta nemaju čak ni stolove kod kuće, pa nemaju gdje pisati zadaću.

− U naselje će se dovesti dva kontejnera, za što sam dobio i zeleno svjetlo gradonačelnika. Jedan će biti namijenjen dnevnom boravku školske djece, koju će posjećivati i učiteljica radi pisanja zadaća i učenja. Drugi kontejner bit će namijenjen obavljanju higijenskih potreba, u prvom redu tuširanja, što je također problem u romskim naseljima, iznio je Kajtazi.

Saborski zastupnik Kajtazi naglasio je kako mnogi Romi pitaju za svoja prava, ali ne i za obaveze, a za sve nedostaje edukacije te volje za promjenom životnih navika. Dobar primjer tomu je izvor pitke vode koji je Grad Zagreb omogućio romskom naselju Vrtni put, oko kojega su Romi pobacali smeće, zagađujući na taj način i vodu koju svakodnevno konzumiraju.

Još je gore stanje u naselju Struge, gdje u poluruševnim drvenim kućicama nelegalno podignutima prije trideset godina živi 170 Roma, a kroz cijelo naselje protiče kanalizacijski kanal. Ističući kako je nemoguće legalizirati nastambe koje su izgradili na jugoistočnom dijelu Zagreba, Bandić je ipak obećao pomoć.

− Sve ćemo učiniti u zakonskom okviru, a najbolje je rješenje dovesti kontejnere jer ide zima i ljudi, posebice djeca, trebaju normalne životne uvjete, pojasnio je gradonačelnik ističući da i Romi sami moraju uzeti stvari u svoje ruke te raščistiti za početak hrpe smeća koje gomilaju u svojim dvorištima.

Komentara 8

CH
chemica
15:31 04.09.2012.

Meni pak nije jasno kako osoba bez osobne iskaznice smije živjeti u Hrvatskoj. Francuzi bi odavno dovukli bagere, poravnali potencijalno izvorište zaraze, a "stanare" otpremili uz pratnju do granice. Koštalo bi nas puno manje od ove prisilne socijalizacije koju smišljaju Bandić i Kajtazi. S našim novcima, naravno.

MI
mightymraz
16:35 04.09.2012.

@chemica - tako je, koliko god to bilo "nehumano" ali to je tako. kako je napisano u prvoj recenici "sve nedostaje edukacije te volje za promjenom životnih navika" postoji par roma koji zele mjenjati svoje zivotne navike, ali zbog 1010 braca i sestara nisu u mogucnosti, a i od malih nogu su unceni da zicaju po cesti, a ne da crtaju po papiru i da se igraju ko normalni mali klinci

CV
cvijece
14:59 04.09.2012.

Nije mi jasno kako osoba bez osobne iskaznice može polagati vozački ispit,registrirati auto itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije