Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radovi stoje

Roditelji: Gdje je zapela obećana obnova škole? Grad: Počinje dogodine

Tomislav Miletic/PIXSELL
05.12.2020.
u 13:07

Peticijom traže da se ubrza projekt rekonstrukcije OŠ Jure Kaštelana na Savici čiji je krov od azbesta, a zidovi pucaju

Krov je od azbesta, a zbog pucanja zidova, što je problem već nekoliko godina, i nekvalitetne gradnje, statika je ozbiljno narušena. Planirani projekt energetske obnove trenutačno stoji jer se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa sa susjednim parcelama, a svako malo pojavljuju se i problemi s vodoinstalacijama. I godinama se zna da zgrada Osnovne škole Jure Kaštelana na Savici nije sigurna za djecu i da joj je nužna temeljita rekonstrukcija. No, iako je stanovnicima kvarta obećano da će se to realizirati do jeseni sljedeće godine, početak radova, kažu, još se ne spominje.

Sporni bili normativi

A to su samo neki od razloga zbog kojih je desetak roditelja učenika te škole odlučilo pokrenuti online peticiju kojom od Grada traže da se proces ubrza. Dosad ju je potpisalo nešto manje od 450 ljudi.

– U prosincu 2018. raspisan je javni poziv za rekonstrukciju škole, a godinu kasnije sklopljen je i ugovor s projektantom te izrađen idejni projekt. Prema tadašnjim podacima, sad bi se na zgradi trebalo raditi, a sljedeće godine djeca bi nam trebala krenuti u obnovljenu školu. No, ništa se ne događa, a mi želimo da nam se objasni zašto projekt stoji – kaže Vinka Radošević, majka učenika prvog i drugog razreda.

Ivana Gabela Šurina, čije dijete također pohađa OŠ Jure Kaštelana, dodaje da su kroz školu od 1967., kad je sagrađena, prošle brojne generacije učenika, od kojih najstariji imaju i više od 60 godina, no da se u njoj ništa nije bitno promijenilo.

– A postoje neke stvari koje nisu sagrađene ni prije pola stoljeća, poput adekvatne sportske dvorane. Djeca trenutačno nemaju golove nego loptu udaraju o zid – govori Ivana Gabela Šurina. Nabrajaju roditelji i niz drugih problema koje ima škola, počevši od rupa u podovima, prozora koji se ne smiju otvarati jer će u suprotnom ispasti iz šarki, blagovaonice koja je toliko malena da učenici moraju jesti u smjenama, odvodnje koja u nekim zahodima ne funkcionira kako treba...

– I mi i učenici jedva čekamo obnovu. Počeli smo motivirati i djecu da se uključe pa su nam izradila crteže kojima pokazuju što bi htjela od nove škole – kaže Ivana Gabela Šurina.

– Istina je da je školi potrebna temeljita rekonstrukcija, kao da je i postupak malo zapeo – potvrđuje ravnatelj Krešimir Supanc, ali naglašava da su roditelji apele uputili na krivu adresu.

Suglasnost je stigla

– Vjerujem da se stvari odvijaju u dobrom smjeru, a Grad je bio jako ažuran u rješavanju našeg problema. No, zastalo je kod Ministarstva obrazovanja, koje je imalo primjedbe na idejni projekt škole. Stvar je bila u nekim normativima, valjda im je smetalo to što je predviđeno više učionica. Ali nadam se da će uskoro doći do suglasnosti – kaže ravnatelj i objašnjava kako bi buduća, dograđena škola trebala izgledati.

– Potrebno je srušiti i ponovno sagraditi velik dio zgrade, ali neće se ići u projekt posve novog objekta. Dvorana je dobra, ona može ostati, a sama škola će se sanirati od temelja do krova i tako će se riješiti svi problemi, od statike do vodoinstalacija. Prostor bi se trebao prilagoditi i za učenike s invalidnošću – ističe Supanc.

U Ministarstvu obrazovanja ističu da je suglasnost dana prošli tjedan, budući da su dobili novi idejni projekt.

– Problem je riješen u dogovoru s Gradom. Dostavili su izmijenjen projekt na koji smo dali suglasnost i nema prepreka da se realizira – kažu u Ministarstvu.

A prema informacijama iz Gradskog ureda za obrazovanje, u tijeku je izrada i ishođenje dokumentacije potrebne za rekonstrukciju kojom će se, ističu, omogućiti i organizacija nastave u jednoj smjeni. Dozvole za radove trebale bi stići do kraja godine.

– Početak radova planiran je za sredinu 2021., a novac za projekt predviđen je u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu – kažu u Gradskom uredu za obrazovanje.

Na pitanje je li riječ o samo sto tisuća kuna, koliko je predviđeno za sanaciju škole u programu kapitalnih ulaganja u društvene objekte, ili je novac planiran i u nekoj drugoj stavki predloženog proračuna, nisu nam odgovorili. A što se tiče statičke sigurnosti objekta, naglašavaju da su zgradu nakon potresa pregledali statičari i dali joj zelenu naljepnicu

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar drug Joža
drug Joža
16:35 05.12.2020.

Gdje je zapelo s obnovom? Zapelo je negdje između donje i gornje stanice zagrebačke žičare! Pa jel vi znate koliko ima rodijaka i kumova koji su zaslužni za žičaru? Jel vi osjetite ovu zemlju?!?

GE
geler203
13:32 05.12.2020.

Zašto lažete, Milan Bandić je prije dvije-tri godine izjavio kako u Zagrebu više nema škola s azbestom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije